<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Jeg ville ikke ha stengt atomkraftverkene

Høyre-leder Erna Solberg skjønner ikke hvorfor Angela Merkel tok beslutningen om å stenge de tyske atomkraftverkene. – Atomkraft er en skikkelig god energikilde, sier Solberg.

Publisert 24. aug. 2022
Oppdatert 26. aug. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 625 ord
– JEG LURTE: – Det var forbausende at Tyskland vedtok å bygge ned kjernekraften før de hadde noe annet som kunne erstatte den, sier Erna Solberg, partileder i Høyre. Foto: Anders Horntvedt

– Tyskland vurderer i disse dager å forlenge driften av sine kjernekraftverk. Som krafteksportør, bør Norge forlange det av Tyskland?

– Jeg mener at atomkraft er en skikkelig god energikilde i land som mangler stabilisator i sine kraftsystemer. Det finnes en avfallsutfordring, men jeg er ikke imot atomkraft generelt, sier Erna Solberg, leder i Høyre.

– I Norge er det unødvendig, og vi har ingen spesiell kompetanse på det. Det ville selvsagt hatt effekt dersom vi skulle ha vedtatt etablering av kjernekraftverk i Norge, men det ville neppe vært på plass før om 20–30 år.

– Ville ikke ha stengt

Etter kjernekraftulykken i japanske Fukushima vedtok Tyskland å legge ned landets atomkraftverk. Men Russlands invasjon av landet har gjort at sterke krefter vil ta temaet opp på ny. Nå splitter spørsmålet om fortsatt drift av de gjenværende tre tyske kjernekraftverkene den tyske regjeringen.

Beslutningen kan få store konsekvenser for energimarkedet i Europa.

– Hva ville du ha gjort om du var tysk kansler?

– Jeg ville ikke ha stengt atomkraftverkene. Jeg lurte på hvorfor de gjorde det på det tidspunktet de gjorde det. Jeg forstår at det var en sterke følelser knyttet til kjernekraftulykken i Fukushima. For det må vi være klar over, det er et farlig stoff man håndterer, og det er et potensielt sikkerhetsproblem.

– Tysklands tidligere forbundskansler Angela Merkel har vært drivkraften i dette. Opp gjennom årene har du vært varm i støtten til henne. Du har til og med kalt henne et forbilde?

– Nei, jeg har aldri kalt noen et forbilde. Det har stått mange steder, men jeg har aldri kalt henne et forbilde.

Berlin ble den første hovedstaden hun besøkte som statsminister i 2013. Det var på det besøket inntrykket av Merkel som Solbergs forbilde satte seg.

– Angela Merkel er en hardtarbeidende politiker som har oppnådd gode resultater for Tyskland i en urolig tid i Europa. Hun er en politiker som blir lyttet til, og som er av stor betydning for resten av Europa, uttalte Solberg til E24 i 2013.

I DRIFT INNTIL VIDERE: Kernkraftwerk Emsland er ett av tre tyske kjernekraftverk som fortsatt er i drift. Kraftverkene står for seks prosent av tysk energiproduksjon. Wikipedia

– Putin har satt oss i en energikrise

– Hvordan vurderer du beslutningen om å avvikle kjernekraften?

– Jeg mener det er fint hvis de opprettholder den, sier Solberg, og viser til at det også finnes problemer med kjernekraft.

– Frankrike er normalt er den største eksportøren av kraften, men nå er landet nettoimportør. Vi må være klar over at det trengs store mengder vann til nedkjøling, og nå opplever landet tørke, sier hun.

– Har Merkel med sin beslutning satt kontinentet i en energikrise?

– Nei, det er Putin som har satt oss i en energikrise. Det må man stille ham til ansvar for, og ikke alle andre. Men det var forbausende at Tyskland vedtok å bygge ned kjernekraften før de hadde noe annet som kunne erstatte den.

– I Sverige pågår det en lignende debatt. Har du noen appell til svenskene?

– Mitt svenske søsterparti mener akkurat det samme som jeg har sagt nå. De bør opprettholde kjernekraften.

Høyres tre punkter

Tirsdag tok Solberg til orde for mer bruk av solenergi i næringsbygg. Hun mener dagens regelverk er for komplisert.

– Hva er Høyres vei ut av strømkrisen, i tre punkter?

– Det ene er å bruke penger til å kompensere folk og bedrifter. Det skal ikke være varige økninger i statsbudsjettet, men midlertidige ordninger for at bedrifter ikke går dunken.

– Tiltak nummer to er mer tiltak for enøk, energiøkonomisering. Det tredje er å bygge ut mer energi. Offentlige myndigheter må kartlegge hvilke av sine tak som egner seg for solceller. Det tar et par år før dette er bygget ut, men dagens regelverk passer ikke for solkraft.