<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU-forbud truer utenlandsk prosecco

EU vil forby australiere å bruke prosecco-navnet. – Et ønske om å beskytte italienske produsenter mot konkurranse og ingenting mer, mener interesseorganisasjon.

Publisert 22. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 381 ord
EKTE PROSECCO?: EU vil stramme inn reglene og sette en effektiv stopper for den vide bruken av prosecco-navnet. Bloomberg

Prosecco-produsentene i Australia kan bli tvunget til å finne på et nytt navn til den musserende hvitvinen.

EU ønsker nemlig å forby australske produsenter i å kalle vinen for prosecco, som en del av den nye handelsavtalen mellom EU og Australia, som for tiden blir forhandlet om. Det skriver The Guardian.

Prosecco lages vanligvis på druen glera, tidligere kalt prosecco. Et vedtak fra 2010 sier at prosecco-navnet ikke lenger skal være knyttet til druetypen, men til et geografisk område nordøst i Italia. For å kunne kalle en vin for en prosecco må den være produsert i Veneto-regionen, der Venezia er hovedstad.

Vedtaket førte også til at utenlandske produsenter mistet retten til å kalle musserende vin for champagne.

– Beskytte mot konkurranse

Nå vil departementet for utenrikssaker og handel i EU stramme inn reglene, og sette en effektiv stopper for den vide bruken av prosecco-navnet.

Lee McLean, som er direktør for landets interesseorganisasjon for vin, Australian Grape and Wine, støtter ikke EU-forslaget. 

Han peker på at mens champagne alltid var fra en region i Frankrike, har prosecco-druen vært spredt over hele Italia og ellers i verden frem mot endringen i som skjedde i 2009–2010.

– Akkurat som chardonnay eller cabernet sauvignon, sier McLean til The Guardian.

– I 2009 bestemte den italienske regjeringen at de skulle opprette en region kalt prosecco, og de ville endre navnet på druesorten til glera. Problemet vi har er at australske produsenter og mange andre rundt om i verden hadde brukt prosecco i god tro og investert i vinranker og produksjonsanlegg lenge før italienerne tok den avgjørelsen, legger han til.

Selv mener McLean at dette er et urettferdig grep.

– EUs tilnærming til dette problemet er motivert av et ønske om å beskytte italienske produsenter mot konkurranse og ingenting mer.

– Trist og litt sint

Otto Dal Zotto dyrker glera-druen i Australia, noe han har gjort siden 1999. Selv har han innvandret fra Veneto-regionen i Italia, og han har alltid kalt vinen for prosecco.

– Det gjør meg veldig trist og litt sint, fordi vi ikke gjør noe annet enn å bare prøve å dele prosecco med det australske folk, sier Zotto.

Samlet har prosecco-industrien i Australia en verdi på 205 millioner dollar. Vinprodusentene besøkte tirsdag parlamentet i Canberra, der de orienterte om potensielle konsekvenser et slikt forbud ville få for merkevaren, salget og arbeidsplassene.