Nordmenn vil ikke flytte for jobben, viser Randstad-undersøkelse

Hvis nordmenn må flytte til utlandet for å jobbe, noe de helst ikke vil, vil de helst jobbe i Danmark. 

HELST HJEMME: - Jeg tror generelt av vi er et hjemmekjært folk, sier Eivind Bøe, adm. direktør i Randstad.  Foto: Silje Sundt Kvadsheim
Arbeidsliv

– Jeg tror generelt at vi er et hjemmekjært folk, sier Eivind Bøe, adm. direktør i HR- og bemanningsselskapet Randstad.

Selskapet har nylig gjennomført en undersøkelse som viser at få nordmenn vil reise ut av landet for å jobbe. Selv hvis de blir tilbudt en vesentlig høyere lønn er det bare 42 prosent av nordmennene i undersøkelsen som kan tenke seg å jobbe i utlandet.

Sykkelavstand er best

Globalt svarer 59 prosent at de er villige til å flytte hvis de får en vesentlig høyere lønn, mens andelen i Sverige er 50 prosent og i Danmark 49 prosent.

– Jeg tror nok karriere og lønn er mindre viktig i Norge enn i mange andre land, sier Bøe.

Aller helst vil nordmenn ha gå- eller sykkelavstand til jobben, 62 prosent svarer dette i undersøkelsen. Men dersom jobben er spesielt interessant, er 63 prosent villige til å reise lenger til jobb.

Vil reise litt

Men helt isolerte ønsker ikke nordmenn i Norge å være: 

– En viss internasjonal eksponering, enten i form av jobbreiser, eller jobb i et internasjonalt selskap, er attraktivt for mange, sier Bøe.

Og hvis nordmennene må flytte på seg på grunn av jobb er det Danmark som står øverst på ønskelisten, etterfulgt av Sverige og Storbritannia.

– At nordmenn helst vil jobbe i disse landene land skyldes nok at overgangen ikke er så stor med tanke på kultur og språk, sier han.

Det gode forholdet til de andre skandinaviske landene er heldigvis gjensidig: Både svensker og dansker hadde helst valgt Norge som arbeidssted, hvis de ble tvunget til å flytte på seg.

karriere
randstad
eivind bøe
Nyheter
Arbeidsliv