<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Usikker jobbstart for hundrevis av nyutdannede

Tre av de fire revisjons- og konsulentgigantene har ennå ikke avgjort hva som skjer med alle de nyutdannede som har skrevet kontrakt om jobbstart i august. 

    Publisert 12. mai 2020 kl. 20.21
    Oppdatert 14. mai 2020 klokken 11.41
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 912 ord
    MØRKE SKYER PÅ VEIEN: Revisjons- og konsulentgigantene PwC, EY og Deloitte har alle Oslo-kontorer i Bjørvika-området. KPMG har lokaler på Majorstuen i Oslo.  Foto: NTB Scanpix

    Hver høst kniver de fire store revisjons- og konsulentgigantene om å kapre kandidater fra avgangskullene ved de store studiestedene innenfor økonomifag.  I september skriver mange av dem kontrakt, med planlagt oppstart i august året etter. Det gjorde de også høsten 2019. Høsten 2020 skulle over 500 nyutdannede begynt i sin første fulltidsjobb hos et av disse selskapene. 

    Mager høst

    Nå er høsten, og fremtiden, uviss for svært mange av dem, som følge av coronapandemien. Tre av de fire selskapene har ennå ikke besluttet om oppstarten for alle skal gå som opprinnelig planlagt, men indikerer at det kan bli utsatt. 

    Dermed risikerer de unge at inntekten de har sett for seg, uteblir. 

    – Som kjent starter vi rekrutteringen inntil ett år i forveien, utfra våre antatte behov fremover. Ingen forutså Covid-19 pandemien for ett år siden, så situasjonen er en annen nå, sier Bjørn Vihovde, partner og nordisk HR-direktør i EY.  

    VURDERER TIMINGEN: - Vi har foreløpig ikke tatt beslutning eller kommunisert noe endelig rundt deres oppstart, sier Bjørn Vihovde, partner og nordisk HR-direktør i EY. Foto: EY

    EY har planlagt med 180 nye ansatte i høst, halvparten av dem innenfor revisjon. 

    – Likevel vil vi alltid ta om bord nyutdannede, som en viktig del av vår forretningsmodell, men vi må som mange andre vurdere timingen av oppstarten utfra de ulike forretningsområdenes situasjon og behov.

    Vihovde presiserer at EY har holdt kontakt med dem som er rekruttert, slik at de er oppdatert på utviklingen. 

    – Vi har foreløpig ikke tatt beslutning eller kommunisert noe endelig rundt deres oppstart, da det er avhengig av den generelle utviklingen i næringslivet og hvordan det påvirker våre oppdrag og ressursbehov. Vi vil neppe ha en one-size-fits-all-løsning, men velge forskjellige løsninger som tilfredsstiller avdelingenes behov og gir mest mening i forhold til å gi de nyutdannede en god oppstart i deres første virkelige jobb.

    – Vi vil ta beslutning i nær fremtid for å gi våre nyansatte forutsigbarhet, sier han. 

    Begynner 1. januar

    Deloitte er den eneste av de fire aktørene som har tatt en beslutning. Simon Maasø skrev kontrakt med selskapet i fjor høst, og siden han startet på masterstudiene i ledelse og organisasjonspsykologi på Handelshøyskolen BI, har en konsulentjobb vært ønsket og målet.

    UTSATT JOBBSTART TIL 2021: Simon Maasø begynner i jobben i Deloitte 1. januar 2021. Foto: Privat

    – Å løse komplekse problemstillinger på vegne av en klient virker utrolig spennende, sier han.

    Januar

    Nylig ble han oppringt med beskjeden om at oppstarten i Deloitte ble utsatt til januar.

    – Det kom jo ikke akkurat som noe sjokk, sier Maasø.

    – Det viktigste for meg i denne perioden har vært å ikke miste jobben. Det var naturligvis en periode da ting sto på som verst hvor jeg begynte å spekulere i om jeg i det hele tatt kom til å få startet opp i jobben. 

    – Heldigvis for min del var Deloitte tidlig på banen for å forsikre oss nyansatte om at våre tilbud blir stående.

    Tilbud til alle

    – Alle som har blitt tilbudt og akseptert jobb i Deloitte både før og etter coronakrisen traff oss, har fortsatt tilbud om jobb, presiserer Eva Gjøvikli, HR-leder i Deloitte.

    USIKKERT MARKED: - Det er først og fremst et svært usikkert marked som gjør at vi har sett oss nødt til å endre oppstart for noen til 1. november og for andre til 1. januar, sier Eva Gjøvikli, HR-direktør i Deloitte. Foto: Deloitte

    Coronaviruset, og medfølgende oljekrise, svingninger i kronekurs og redusert aktivitet hos Deloittes kunder, har vært avgjørende for beslutningen.

    – Det å utsette oppstart har vært en krevende avgjørelse å ta, og det er først og fremst et svært usikkert marked som gjør at vi har sett oss nødt til å endre oppstart for noen til 1. november og for andre til 1. januar, sier Gjøvikli.

    Av de 114 som er rekruttert, starter 53 personer i august, 6 nye medarbeidere i  november, og 55 starter 1. januar.

    Ut på tur

    – Vi har ringt alle dette gjelder, og møtt forståelse for det, og ikke minst fått positiv respons på informasjon som gir dem mulighet til å legge om planene sine mens de venter.

    Det bekrefter Maasø.

    – Jeg planlegger å fortsette i en deltidsjobb jeg har, og så vil jeg bruke litt tid på nettbaserte kurs jeg kan ha nytte av. Dessuten ser jeg frem til å kunne bruke tid på å være ute i naturen, og dra på turer. Det har det blitt litt for lite av i det siste, sier Maasø, som nå er i innspurten på masteroppgaven sin.

    – Så lenge jeg får startet opp i det som jeg anser som drømmejobben, så er ting som oppstartstidspunkt av mindre betydning. 

    – I mellomtiden vil vi også bli invitert på sosiale sammenkomster, og bli holdt informert om situasjonen og hva de ansatte driver med mens vi venter.

    Uoversiktlig

    I overkant av 170 unge har planlagt jobbstart hos PwC i august.

    – Vi har løpende dialog med de som skal starte, sier Hege Christin Lien, HR-direktør i PwC.

    – Vår ambisjon og ønske er at oppstarten skal gå som planlagt, og at vi gjør vårt ytterste for å sikre dette. Når det er sagt, er situasjonen i dag uoversiktlig og uforutsigbar, og vi er alle usikre på hvordan den vil utvikle seg, sier hun.

    Utsatt oppstart kan trolig bli konsekvensen for dem som skal starte i KPMG også. 

    – De som skal begynne til høsten har fått beskjed om at vi ser på tidspunktet for oppstart. Det er sannsynlig at vi utsetter dette noen uker, for å være sikre på at vi kan gi dem en god mottagelse, sier Ina Malén Torp, rekrutteringsansvarlig i KPMG.