<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fikk jobb med åpen videosøknad

Over 40 prosent av nyutdannede ingeniører frykter at de ikke vil få jobb. Ole Marius Svendsen klarte det med utradisjonelle metoder. 

Publisert 16. juni 2020
Oppdatert 18. juni 2020
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 4 ord
Article lead
+ mer
lead
LETTET: Ole Marius Svendsen er lettet over at han fikk jobb til slutt, men bekymret for de mange nyutdannede ingeniørene som nå står uten jobb.  Foto: Silje Sundt Kvadsheim
LETTET: Ole Marius Svendsen er lettet over at han fikk jobb til slutt, men bekymret for de mange nyutdannede ingeniørene som nå står uten jobb.  Foto: Silje Sundt Kvadsheim

Årets avgangskull av studenter møter et tøft arbeidsmarked. 

En undersøkelse Nito Studentene har gjennomført blant avgangsstudentene litt tidligere i vår, viser at 43,7 prosent er redd for å ikke få seg jobb og 36,5 prosent er redd for sin økonomiske situasjon. Samme undersøkelse viser også at 59, 6 prosent opplever å ikke få tilbakemelding fra arbeidsgiver når de har søkt jobb og 56,4 prosent får vite at nyansettelser er satt på vent.16 prosent av respondentene frykter også å miste jobben de er blitt lovet.

Vanskeligere enn ventet

En av dem som fryktet å gå høsten i møte var leder for Nito Studentene, Ole Marius Svendsen. I fjor sommer var han ferdig med sin mastergrad i energi og miljø i bygg. Men i stedet for å gå rett til arbeidsmarkedet, valgte han å ta oppdraget med å være leder for Nito Studentene i ett år.

– Med en mastergrad og noe ledererfaring, og med stort behov for ingeniører i Norge, regnet jeg egentlig med at det skulle gå ganske greit, sier han.

Men det skulle vise seg å bli langt vanskeligere enn han trodde. I fjor høst begynte han så smått med jobbsøkingen, men fikk ikke napp. Sett i ettertid innser han at han gjorde flere feil underveis.

Jeg var kjempestresset, og våknet om natten med vondt i magen.
Ole Marius Svendsen

– Jeg sendte mange dårlige søknader, før jeg fikk søknadshjelp av Nito, forteller han.

Også tabber som å glemme å endre bedriftsnavnet fra en søknad til en annen har han vært gjennom. 

Kaffeprat

Etter en stund begynte han å ringe til avdelingsledere for å be om en kaffeprat, fremfor bare å sende en søknad.

– Det var veldig effektivt, de jeg møtte var hyggelige og ville gjerne ta en prat.

Selv anslår han at han hadde rundt 10 slike samtaler.

– Ingen av dem ledet til noen jobb, men det kan jo være kontakter det er nyttig å ha i fremtiden. Å huske å legge dem til på LinkedIn etterpå er viktig, sier han.

Svendsens bekymring for jobbhøsten begynte å stige utover vinteren.

– Og så kom corona og ødela alt, sier han.

For plutselig var det ingen stillinger å søke på, ingen intervjuer å gå i og ikke mulighet til å invitere noen på kaffeprat. Panikken begynte å stige.

– Jeg følte jo at jeg hadde prøvd alt. Jeg var kjempestresset, og våknet om natten med vondt i magen.

Ole Marius Svendsens jobbsøkertips

  • Ring avdelingsleder og be om et kaffemøte, fremfor å sende en generell søknad.
  • Husk å sjekke at du har skrevet riktig bedriftsnavn i søknaden.
  • Oppsøk små firmaer. De har ikke store budsjetter for annonsering og HR, så en god kandidat rett på døren kan fort være midt i blinken.
  • Du vil mest sannsynlig sende mange søknader, lag et system, for eksempel i excel, over hvilke jobber du har søkt på.
  • Be intervjueren om tilbakemelding på jobbintervjuet, slik at du kan bli en bedre kandidat til neste ansettelsesrunde.
  • Bruk nettverket ditt.
  • Be om råd og veiledning fra klassekamerater og andre som har fått jobb, eller jobber hos drømmearbeidsgiveren din.
  • Vær bevisst på at du ikke svarer på autopilot dersom du blir stilt de samme spørsmålene i flere jobbintervjuer. Det er lett å virke for profesjonell.
  • Be om hjelp til å utarbeide CV og søknad, for eksempel fra Nito.
  • Opprett full CV på NAV og Finn.
  • Opprett full CV hos rekrutteringsselskapene.
  • Bruk LinkedIn aktivt og riktig.

Spilte inn video

Så valgte han å gjøre noe annerledes. Han spilte inn en kort søknadsvideo, der han på 30 sekunder presenterte seg og sin CV. Iført gul jakke for å få litt ekstra oppmerksomhet.

Med mange kontakter på LinkedIn, som også var villige til å dele, spredte budskapet seg.

– Videoen hadde faktisk over 3.500 visninger, sier han.

En av dem som tok kontakt med Ole Marius Svendsen, var gründeren og lederen av Marini Consulting. Etter intervjuer og en ansettelsesprosess er kontrakten nå klar, og Svendsen begynner på jobb i august. Der vil han, som eneste ansatte i selskapet sammen med gründeren, jobbe med beregninger og simuleringer av energibruk, inneklima og dagslys.

– I et så lite selskap får jeg mulighet til å gjøre veldig mye forskjellig, og det synes jeg blir veldig spennende, sier han.

Utradisjonelt

– Så du anbefaler andre å presentere seg på video for å få jobb?

– Det virket i hvert fall for meg. Men det er klart at det nytter nok ikke hvis markedet blir oversvømt av videosøknader. Det handler om å gjøre noe utradisjonelt, enten det er video, brev eller en postitlapp. Det er også viktig å tenke på om det er andre bedrifter eller andre bransjer som kan ha interessante jobber. Ingeniører er ikke alltid så gode til å tenke utenfor boksen, men det bør man gjøre nå, sier han.

Men Svendsen har også andre tips til desperate jobbsøkere. Flere av dem innebærer å be om hjelp og innspill fra nettverket sitt og fra studentorganisasjoner.

– Det er mange feller å gå i underveis. En av dem er at man i mange jobbintervju får de samme spørsmålene. Da er det lett å svare på autopilot, og man fremstår som for lite personlig og litt for profesjonell. Det bør man være bevisst, for det kan fort bli et dårlig mønster, sier han.

– Og avgangsstudenter som ikke lykkes, til tross for dette?

– Har man ingen jobb å gå til, anbefaler vi dem som nå er ferdig med en bachelor å søke på en mastergrad. Selv om det er kjipt å ta større studielån, får man i hvert fall noe å leve av. Noen universiteter vurderer åpne kurs, og det finnes ledige studieplasser på restetorget, sier han.