Dual Air-gründer etterlyser mer hjelp i«dødens dal»

– Jeg frykter at mange vil bukke under, og at mange potensielle arbeidsplasser vil gå tapt, sier Dual Air-etablereren Vigdis Marthinsen om situasjonen for norske gründere. 

HARD JOBB: – Å bygge selskap med nye produkter og nye forretningsmodeller for fremtiden er ingen kvikk fiks, sier  Vigids Marthinsen i Dual Air.  Foto: Privat
Arbeidsliv

Abelias omstillingsbaromenter (se egen sak)  viser at det er lett å etablere egen bedrift i Norge, men at det er langt vanskeligere i Norge enn i mange andre land å få bedriften gjennom «dødens dal»; perioden etter at bedriften er etablert i markedet, men før inntektene er kommet inn for fullt. 

En av dem som har fått oppleve det er den mangeårige frisøren og frisørsalgongdriveren Vigdis Marthinsen. 

I 2009 startet hun opp selskapet Dual Air. Hun ville forhindre belastningsskader hos frisører med en annerledes føner, som lar frisørene slippe å ha armene ut til siden fra kroppen i store deler av arbeidsdagen. Utviklingsperioden og godkjenningsperioden ble lengre enn ventet, men i 2016 gjennomførte selskapet en prøveproduksjon, og testet Dual Air i markedet.

Underveis i utviklingsløpet har selskapet fått ulike former for støtte og hjelp: Etablererstøtte, IFU-støtte fra Innovasjon Norge og Skattefunn.

Satser på skolene

For å komme inn på markedet har Dual Air valgt å satse på opplæring gjennom frisørskolene, selv om det betyr at noe av omsetningen lar vente på seg til frisørene når ut i arbeidsmarkedet.

I 2019 hadde selskapet en omsetning på beskjedne 360.000 kroner, og et årsunderskudd på 1,8 milloner kroner. Men Marthinsen venter kraftig vekst i tiden som kommer. 

– Nå er Dual Air på 60 prosent av skolene, og 40 prosent av alle skolene bruker kun Dual Air i undervisningen i føning.

I dag bruker 10 prosent av Norges frisører Dual Air daglig.

Denne strategien ønsker selskapet også å bruke i de nye markedene. For planen er å vokse ute; først i Norden, så i Europa. I 2020 var det Sverige som sto på forretningsplanen, med salgsturne fra mars.

Jeg har stått i alt, men covid-19 har fått meg til å tenke mer over hvordan løpet til norske gründere er.
Vigdis Marthinsen, Dual Air

Corona-problemer

Men allerede i januar begynte problemene å oppstå: De ulike komponentene som kom fra Kina uteble, slik at det ikke lengre ble mulig å produsere i Norge. Den planlagte emisjonen ble umulig å gjennomføre da aksjemarkedet var nede, og manglende deler ikke gjorde det mulig å produsere.

Så fikk frisørene yrkesforbud, og alle kundene forsvant.

Som mange andre jublet Marthinsen, da regjeringen lovet krisepakker. Men til sin store forskrekkelse oppdaget hun at ingen av dem gjaldt for Dual Air.

– Vi hadde ikke rett næringskode for den ene. Patentkostnader, som er en av våre største utgifter, ligger ikke under kompensasjon for kontantstøtte. Dessuten falt vi utenfor Statsstøttelån og Vekstlån på grunn at vi er i tidlig vekstfase, vi har ikke overskudd og vi kan ikke nedbetale flere lån, ramser hun opp.

MANGE PAKKER, MEN INGEN PASSET: Statsminister Erna Solberg presenterte mange hjelpepakker for bedrifter, men ingen passet for Dual Air. Foto: NTB scanpix

Dødens dal

Krisen rammet oppstartsselskapet Dual Air midt under en periode som gjerne blir sett på som ekstra vanskelig. 

– Denne perioden for gründere kalles gjerne for «dødens dal». I tidlig fase finnes det flere støtteordninger. Men i «dødens dal» er det helt tørt, og det er nødvendig å få inn investorer. Dual Air fikk i 2018 inn eksterne investorer.

– Jeg har stått i alt, men covid-19 har fått meg til å tenke mer over hvordan løpet til norske gründere er.

– Å bygge selskap med nye produkter og nye forretningsmodeller for fremtiden er ingen kvikk fiks, man har ikke systemer som hjelper bedriftene i denne fasen, sier hun. 

Marthinsen mener gründerbedrifter trenger hjelp både med penger, kompetanse og ressurser som kan bidra til å bygge selskap. 

– Norge trenger investormiljø som er villig til å ta større risiko i tidlig fase, en kapital som er sunn for gründerbedrifter. Venturekapital i dag har gjerne strategi med 3-5-7 års til exit, gründerbedrifter og potensielle arbeidsplasser forsvinner ut av Norge til større internasjonale selskap. Jeg kan ikke forstå at politikerne og Innovasjon Norge kan være spesielt fornøyde med det.

Støtteordninger

Hun etterlyser bedre støtteordninger med mer risikovillig investorkapital med ressurser til rådighet til oppstartsselskap gjennom hele oppstartsfasen.

– Det er satset så mye, både på privat hånd og gjennom støtteordninger, at det er urimelig at så mange skal måtte gi opp i denne fasen.

– Det er en sinnssykdom i seg selv å bli gründer. At hjelpen forsvinner når en krise rammer hele verden, bidrar til at situasjonen blir nærmest umulig. Jeg frykter at mange vil bukke under, og at mange potensielle arbeidsplasser vil gå tapt.

For Dual Air ble løsningen en emisjon gjennom crowdfundingsplattformen Folkeinvest.

Målet var å hente inn maksimalt 3,6 millioner kroner, og selskapet klarte å få inn 1,5 millioner fra 92 aksjonærer. 

– Det hjelper oss litt videre, og vi er veldig glade for investorene vi har fått inn, sier hun.

– Frykter du at Dual Air ikke kommer til å overleve?

– Vi skal overleve, for vi vet vi kan gjøre en stor forskjell, sier hun.

grunder
dual air
vigdis marthinsen
Nyheter
Arbeidsliv
Karriere