Robin Øvrebø (31) får ansvar for 7 milliarder - blir medforvalter i to Odin-fond

Robin Øvrebø (31) startet karrieren som privatinvestor som 18-åring. Nå er han blitt medforvalter i fondene Odin Europa og Odin USA.  

LETER ETTER GULL:  Robin Øvrebø leter etter nye gullkandidater på Twitter og i mindre og lokale investeringsblogger. Foto: Silje Sundt Kvadsheim
Arbeidsliv

7 milliarder kroner; det er den samlede forvaltningskapitalen i fondene Odin Europa og Odin USA som Robin Øvrebø nå skal forvalte sammen med Harald Nissen (Odin USA) og Håvard Opland (Odin Europa).

– Dette er spennende mandater å jobbe med, og spennende markeder å jobbe i, fordi utvalget av gode selskap er så stort, sier Øvrebø.

Satset studielånet

Men han startet i det små. Da Øvrebø var 17-18 år fattet han interesser for aksjer: Han kjøpte 1.000 aksjer i Golden Ocean for 20 kroner stykket, og snart hadde investeringen doblet seg.

Øvrebø fikk blod på tann, og begynte å lete etter en systematisk tilnærming til å velge aksjer.

Mens han tok en bachelor i statsvitenskap investerte han studielånet i aksjer, og han fortsatte med investeringene mens han studerte politisk økonomi på Handelshøyskolen BI.

Blogget, og ble analytiker

Noen av investeringene kastet godt av seg, men han gikk også på noen smeller, blant annet i selskapene Gazprom og Jinhui Shipping. Store deler av fritiden gikk til å lese investeringslitteratur og biografier.

Så begynte han å skrive om investeringene og vurderingene sine på Nordnetbloggen. Han var gjest på Hegnar-TV, og han deltok i Aksje-NM, og i 2017 fikk han jobb som analytiker i Odin Forvaltning.

– Fordelen når du kommer inn her, er at du blir utfordret i et fagmiljø, som stiller spørsmål, reflekterer og kommer med gode innspill. Som privatinvestor er det fort gjort å havne i et ekkokammer. Så det å være en del av et fagmiljø med en investeringsfilosofi jeg tror på, har vært en viktig del for min læringskurve, sier han.

Jobben hans har vært å finne spennende investeringscase til Odins porteføljer.

Det handler om å lete etter de små tingene
Robin Øvrebø, Odin Forvaltning

– Og hvor finner du dem?

– Noe finner vi gjennom å bruke de finansielle datasystemene vi har, gjennom selskapskonferanser og møter med selskapene. Men jeg har også prøvd å ta med meg litt av det jeg har gjort som privatinvestor tidligere: Å lete etter de uoppdagede mindre selskapene som ikke dekkes av analytikere. Da leter jeg blant annet på Twitter og i mindre og lokale investeringsblogger. 

Et eksempel på et slikt selskap er Judges Scientific, som Odin tok inn i porteføljen for 1,5 år siden.

– Det fant vi på en britisk investeringsblogg. Det hadde ikke dukket opp hos noen institusjonelle forvaltere fordi det er et lite selskap. Så viste det seg at gründeren David Cicurel, som nå er 71 år, bygget opp selskapet fra 2 millioner pund, og i dag er det verdt i underkant av 350 millioner pund. Cicurel er fortsatt adm. direktør, og eier 12 prosent av selskapet. Slike selskaper kan man finne hvis man leter litt utenfor allfarvei.

– Det går lang tid mellom hver gang man finner gull, men det gir et kick når jeg finner et spennende selskap. Det er utrolig givende, sier han.

Egenstudier

Med en slik interesse for aksjer, hvorfor valgte du ikke å studere finans?

– Nei, man sier vel at menn modnes senere enn kvinner? Den sterke interessen for investeringer vokste sterkere fra tidlig i 20-årene. Derfor har jeg lært meg kontantstrømsanalyse og regnskapsanalyse ved siden av.

– Men var ikke det en ulempe når du startet som analytiker?

– Nei, jeg hadde investert og analysert selskaper på egenhånd, så jeg opplevde ikke det. Men jeg ble selvfølgelig utfordret på et høyere nivå her.

Kvalitativ analyse

– I Odin har forvalterne ulik bakgrunn, og vi bruker mest tid på kvalitative variabler for å velge de gode selskapene; som kulturen i selskapet, konkurranseposisjon, vekstutsikter og ledelsen, som vi gjerne ønsker har investert i eget selskap, sier han.

– Hvordan finner dere for eksempel ut hvordan de behandler de ansatte?

– I fjor var vi for eksempel på besøk hos et amerikansk selskap som heter Heico. Der er det flere av de ansatte i selskapet som er millionærer fordi de har eid aksjer sammen med familien Mendelson siden de tok over, og som har vært i samme selskap i 30 år. Det er et godt tegn, sier han.

Skal man holde på med aksjer må man være interessert i håndverket
Robin Øvrebø, Odin Forvaltning

Et annet element som fanget Øvrebøs interesse, var et skilt på veggen i fabrikken, med tittelen: «Kunden først».

– Det handler om å lete etter de små tingene, de er en viktig del av analysen, og vel så viktig som å se på den finansielle prestasjonen til selskapene.

TO FOND: Robin Øvrebø jobber både med Europa og USA. Foto: Silje Sundt Kvadsheim

Lytter og leser

– Jobber du døgnet rundt?

– Jeg kobler vel aldri helt av, og tenker mye på investeringer. Tar jeg en løpetur, er det nesten alltid med en investeringspodcast på øret. Mye av det jeg leser utenom, er også ofte knyttet til investeringer. Nå har jeg for eksempel lest en bok om The Davis Dynasty, som tar for seg tre generasjoner av Davis-familien, der bestefaren gjorde en liten sum om til 900 millioner dollar, og barn og barnebarn gikk i hans fotspor og ble investorer.

At han tenker på jobb nesten døgnet rundt ser han ikke på som noe problem.

– Jeg er heldig som har funnet noe som virkelig engasjerer meg. 

– Jeg begynte ikke her for pengenes skyld, det er fordi jeg synes det er morsomt. Jeg er heldig som får lov til å jobbe med interessen min.

– Så det er altså mulig å gå fra privatinvestor til forvalter?

– Ja, men man må investere mer enn penger, det handler vel så mye om å investere tid og ha noen fornuftige investeringsprinsipper. Skal man holde på med aksjer må man være interessert i håndverket, sier Robin Øvrebø.

Vil ha selskapsanalytikere

Bjørn Kristiansen, adm. direktør i Odin Forvaltning, er godt fornøyd med Øvrebøs forfremmelse. 

– Robin er en meget dyktig analytiker, og til tross for sin unge alder har han en unik forståelse og en lidenskap for å finne de gode selskapene. Han har vært en god bidragsyter, og det er jeg overbevist om at han vil være som medforvalter også.

– Hvilke egenskaper vektlegger Odin generelt ved ansettelse av analytikere og forvaltere?

– Vi ansetter selskapsanalytikere mer enn aksjeanalytikere. Det viktigste er å forstå selskapet, og finne de genuine og gode selskapene. Våre ansatte har forskjellig bakgrunn og sterke sider slik at de kan se på selskaper fra ulike vinkler. Vi er opptatt av å finne selskaper med god ledelse, og selskaper som kan reinvestere kapitalen på en lønnsom måte, og ESG-perspektivet blir viktigere og viktigere.

– Generelt kan jeg si at vi i en forvalter ser etter en person med stor arbeidskapasitet og analytiske evner. Det er viktig at vedkommende er dedikert. Forvalterne lever med fondene sine hele tiden, så de tenker mye jobb.

robin øvrebø
odin forvaltning
forvalter
Nyheter
Finans
Børs
Arbeidsliv
Karriere