Coronarokader blant Norges mektigste kvinner

Coronapandemien har ikke bare tatt liv og satt mye av økonomien ut av spill. Den har også rokket ved noe av makten i samfunnet.

MEKTIGST: Statsminister Erna Solberg troner igjen øverst på Kapitals liste over Norges 100 mektigste kvinner. Foto: NTB
Arbeidsliv

Kapitals liste over Norges 100 mektigste kvinner blir publisert i dag og viser også i år at den strakeste veien til maktens tinder her til lands går via politikken. Alle de første åtte plassene tapetseres av politikere.

Mektigst av alle er statsminister Erna Solberg, som begikk en maktdemonstrasjon av de sjeldne da hun 12. mars gikk i bresjen for å stenge ned Norge, og innførte de mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid. Relativt få smittede, relativt få coronarelaterte dødsfall og økonomiske konsekvenser til å leve med, har bidratt til å befeste hennes posisjon som vår moderne Landsmoder med stor L.

Fjorårets nummer to, daværende finansminister og fortsatt FrP-leder Siv Jensen, rykker ned til en sjetteplass etter at hun valgte å ta partiet ut av regjering.

Opp på andre plass som Norges nest mektigste kvinne følger i stedet utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide, som bl.a. i sommer greide å sikre Norge en plass i FNs mektige sikkerhetsråd. Hun har en høy standing i byråkratiet og får mye gjort, og mange med seg, som følge av sin diplomatiske væremåte.

NUMMER TO: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har en høy standing i byråkratiet. Foto: NTB

Monica Mæland, som var kommunal- og moderniseringsminister i fjor og som nå er justis- og beredskapsminister, rykker også opp. Hun kan vise til solid innsats under pandemien, og inntar nå tredjeplassen.

To nye kometer

På listens fjerde- og femteplass finner vi to nye politiske kometer under 40 år, nyvalgt Venstre-leder samt kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (39), og olje- og energiminister Tina Bru (34). Med sine 34 år er Bru den aller yngste av alle på listen over Norges 100 mektigste kvinner. Både Melby og Bru er politikere vi antagelig kommer til å se veldig mye mer av i mange år fremover.

RYKKER OPP: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) er Norges tredje mektigste kvinne. Foto: NTB

De etterfølges av to litt eldre kvinnelige politikere fra samme partier, næringsminister Iselin Nybø fra Venstre og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland fra Høyre. Hofstad Helleland, som tidligere har vært både kulturminister og barne- og likestillingsminister, samt visepresident i WADA, er dessuten leder for programutvalget til Høyre, noe som også gir henne stor innflytelse over Høyres politikk.

Mektige byråkrater

Mektigst av de offentlig ansatte byråkratene mener Kapitals jury at regjeringsråd Anne Nafstad Lyftingsmo er. Hun er departementsråd for Statsministerens kontor og leder den faste staben ved kontoret. Regjeringsråden har dessuten rådgivningsoppgaver for statsministeren og regjeringen i spørsmål vedrørende de øvrige statsmaktene, samt kongehuset.

Hun er sekretær ved regjeringskonferansene og har ansvar – etter oppdrag fra statsministeren – for å ivareta samordningsoppgaver for regjeringen. Hun har også ansvaret for å forberede og gjennomføre Statsrådets saker. Slikt gir mye makt i Norge.

BYRÅKRAT: Regjeringsråd Anne Nafstad Lyftingsmo er mektigst av de offentlige ansatte byråkratene. Foto: Ivan Kverme

Mer makt med corona

Men i år må regjeringsråden, slik Kapital ser det, se seg slått av Folkehelseinstituttets direktør, Camilla Stoltenberg. Som ansvarlig for folkehelsen sier det seg nesten selv at hun under en pandemi som coronakrisen har ekstra mye makt. Det kan sikkert diskuteres hvor mye statsminister Solberg og helseminister Bent Høie har hørt på Stoltenbergs råd, men det er ingen tvil om at FHIs statistikk, råd og retningslinjer har hatt stor betydning for hvilke tiltak som er iverksatt i Norge for å få bukt med, og slå ned på, pandemien. 

Dette er også grunnen til at Line Vold, som er ansvarlig for smittevern og beredskap i FHI, i år for første gang kommer med på listen over Norges 100 mektigste.

Blant de andre som har styrket sin posisjon under pandemien, finner vi Cathrine M. Lofthus, som er adm. direktør i Helse Sør-Øst. Mens vi i fjor rangerte henne som den 21. mektigste kvinnen i landet, har hun nå rykket opp til 14. plass. Det gir henne status som helse-Norges nest mektigste kvinne.

Da hele verden i mars jaktet desperat etter smittevernsutstyr, tok Lofthus grep. Ordningen hun etablerte – over natten – gjorde at hun blant annet fikk ansvar for å bygge opp hele Helse-Norges lagre.

norges mektigste kvinner
erna solberg
siv jensen
Line Vold
Nyheter
Arbeidsliv