Simployer med oppkjøp i Sverige

Ferd-eide Simployer kjøper svenske &Frankly for å bredde ut produktspekter innen HR- og kunnskapstjenester. Samtidig varsles det flere oppkjøp.

OVER GRENSA: Adm. direktør Thorfinn Hansen i Simployer Group kjøper HR-selskapet &Frankly i Sverige. Til venstre kommunikasjonssjef Cornelia Bjørke-Hill. Foto: Olav Gram Degnes
Arbeidsliv

– Jeg har aldri offentliggjort beløp på transaksjoner, og gjør det ikke denne gangen heller, sier adm. direktør Thorfinn Hansen i Simployer til Finansavisen.

Det Sarpsborg-baserte teknologiselskapet Simployer er viden kjent for systemer innen HR, med omtrent 1,2 millioner brukere. 

Med oppkjøpet av svenske &Frankly, en skybasert tjeneste som måler engasjement, vil Simployer nå kunne tilby sine kunder å komplementere de mer tradisjonelle og omfattende årlige medarbeidertilfredshetsundersøkelser. Med oppkjøpet blir samtidig veien til det svenske markedet kortere.

– Kjøpet av &Frankly passer inn i vår portefølje og det er stadig viktigere å ta tempen på organisasjonen – utover årlige samtaler og store tunge arbeidsplassundersøkelser, sier han.

Selv om størrelsen på oppkjøpet er hemmelig kan Hansen røpe at det ikke krevde kapital fra eierne, og at oppgjøret tas over kontantstrømmen. 

Ved inngangen til året hadde Simployer rundt 125 millioner kroner i banken. Omsetningen i 2020 ser ut til å lande godt over 400 millioner. Selskapet er i tillegg tilnærmet gjeldfritt.

– Høy betalingsvillighet

Milliardær Johan H. Andresen og familiens investeringsselskap Ferd gikk inn som majoritetsaksjonær 1. januar i år, i en deal som priset egenkapitalen i Simployer til én milliard kroner, eller deromkring.

STOREIER: Investor Johan H. Andresen i Ferd eier 72,5 prosent av Simployer. Foto: Iván Kverme

Konsernsjef Morten Borge i Ferd er klar på at Simployers oppkjøp av &Frankly er «strategisk viktig»: 

– Ikke minst nå som vi står midt i en pandemi blir det desto tydeligere at teknologi som omhandler mennesker på jobb blir mer sentralt. 

– Det å kunne ta pulsen på arbeidsstokken for å kunne utvikle og lede mennesker på ulike lokasjoner blir et stadig viktigere verktøy som nå komplementerer Simployer.

Investeringsansvarlig Danjal H. Danjalsson i Ferd sitter i styret i Simployer. Han ønsker heller ikke å fortelle hvor stort oppkjøpet var, men sier.

– Det er generelt høy betalingsvillighet for slike selskaper.

Flere på gang

Simployer Group, som inntil 1. januar 2020 bar navnet Infotjenester, ble startet opp i 1985 av Garder-familien i Sarpsborg. 

Etter nedsalget til Ferd for et år siden, som dro inn et sted mellom 650 og 750 millioner kroner, er familien fremdeles på eiersiden med 25 prosent av aksjene. Og det kan vise seg å være klokt.

For Ferd har ambisiøse planer med HR-giganten.

«STRATEGISK VIKTIG»: Konsernsjef Morten Borge i Ferd. Foto: Iván Kverme

– Hele Nord-Europa er interessant – Norge, Sverige, Nederland, Danmark og Finland, sier Danjalsson i Ferd, og legger til:

– Rekkefølge og timing avhenger også av oppkjøp, men det jobbes med konkrete muligheter.

Også toppsjefen i Simployer er klar på at det jager vekst i utlandet.

– Målet for 2021 er å gå inn i land nummer tre.

– Hvor blir det?

– Vi jobber med flere muligheter, men vi har hele Nord-Europa som target.

Vi jobber med flere muligheter, men vi har hele Nord-Europa som target
Thorfinn Hansen, Simployer Group

Tilgang på kapital

Simployer har vært en gullgruve i mange år, hvor det senest i 2018 betalte ut 40 millioner kroner som utbytte. 

– Det har vært utallige friere på døren, sier Hansen.

At Ferd til slutt endte opp som ny hovedeier var for toppsjefen ikke tilfeldig.

– Det har en langsiktighet som gir helt andre muligheter enn mange andre eiere, sier han.

Investeringsselskapet Ferd er blant landets største private investorer, med en balanse på 35 milliarder kroner. 

– Det er god kontantstrøm i Simployer som finansierte oppkjøpet av &Frankly, sier Danjalsson, som legger til at de svenske gründerne reinvesterte et «vesentlig beløp» i Simployer.

Selv om Hansen ikke har tømt kassa med dette oppkjøpet har han fått gode signaler fra både Ferd og Garder-familien om at det vil være mulig å hente penger der for å vokse.

– Men vi skal ikke vokse for enhver pris, det må være lønnsomt og fornuftig, sier han.

Ferd bekrefter at de står klare med sjekkheftet:

– Vi er innstilt på å finansiere gode oppkjøpsmuligheter i den graden det trengs.