<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Island kutter arbeidstiden – beholder samme lønn

Arbeidsuken på Island har blitt redusert med 5 timer, uten kutt i lønn. Det slår godt ut for innbyggernes velvære.

    Publisert 6. juli 2021 kl. 14.31
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 218 ord
    JOBBKUTT: Islandske arbeidere fryder seg over kortere arbeidsuker til samme lønn. Avbildet: Reykjavik. Foto: Eivind Yggeseth

    Island har truffet blink for alle arbeidsfolk – like mye i lønn, men kortere arbeidstid.

    Resultater fra to undersøkelser med færre arbeidstimer i uken viser at produktiviteten ikke har gått ned, og servicegraden har forblitt den samme. De ansatte melder imidlertid om mindre stress og bedre balanse mellom jobb og dagligliv.

    Det viser resultater fra den britiske tankesmien Autonomy og Islands Association for Sustainable Democracy har publisert i en rapport.

    For å oppnå kortere arbeidstid og samtidig opprettholde produktiviteten må man tenke ut nye måter å takle oppgaver på, ifølge rapporten. Det inkluderte å gjøre møter kortere, erstatte dem med e-poster, droppe unødvendige oppgaver og gjøre endringer i skiftordninger.

    Undersøkelsene ble gjennomført fra 2015 til 2019 hvor deltakerne fikk kuttet sin arbeidstid fra 40 timer i uken til 35 timer – uten at lønnen ble påvirket. 

    2.500 arbeidere stilte opp og resultatene viste «en dramatisk økning i velvære», ifølge forskerne. 

    Siden den gang har 86 prosent av Islands arbeidsstokk startet med færre arbeidstimer i uken, eller har muligheten til å forhandle seg frem til det.

    I Finland har statsminister Sanna Marin foreslått at en firedagers arbeidsuke er verdt å se nærmere på. Hun synes arbeiderne fortjener noen fordeler for økt produktivitet, men regjeringen arbeider ikke med dette i dag.