<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

220 ansatte i kultursektoren ut i streik – forestillinger blir avlyst

Strid om pensjon har ført 220 ansatte innen opera, teater og orkester i Oslo, Bergen og Stavanger ut i streik. Nå blir forestillinger avlyst eller utsatt.

    Publisert 3. sep. 2021 kl. 15.19
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 449 ord

    Like etter klokka 2 natt til fredag var det klart at det var brudd i meklingen mellom partene. Meklingsfristen var ved midnatt.

    Ved disse institusjonene tas fagorganiserte nå ut i streik (antall i parentes): Den Nationale Scene (28), Den Norske Opera & Ballett (54), Det Norske Teatret (25), Nationaltheatret (2), Rogaland Teater (19) og Bergen Filharmoniske Orkester (92).

    To forestillinger på Operaen er påvirket de nærmeste dagene: Balletten «Kylian: One of a kind» lørdag er avlyst, og billetter refunderes. Konserten «KORK 75 år» søndag blir derimot flyttet til Oslo Konserthus, skriver Den Norske Opera & Ballett i en pressemelding.

    To andre oppsetninger de nærmeste dagene gjennomføres som planlagt. Publikum med billetter til forestillinger neste uke vil få informasjon så snart Operaen vet mer om utviklingen.

    Fossefestivalen utsatt

    Ved Det Norske Teatret er fredagens åpning av den andre internasjonale Fossefestivalen utsatt til lørdag. Men i første omgang er premieren på Oresteia i en gjendiktning av Jon Fosse ikke mulig å gjennomføre.

    Festivalen var opprinnelig lagt fra 3. til 12. september – og programmet ellers vil gå som planlagt, opplyser teatret.

    – Tidspunktet for streiken kommer på et dårlig tidspunkt nå som vi er midt i den gradvise gjenåpningen av teatret etter pandemien, sier teatersjef Erik Ulfsby.

    Strid om pensjon

    Striden står om pensjonsordningene.

    – Arbeidsgiverne har i realiteten bedt om denne streiken i mange år. Nå har de fått den, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder.

    – Jeg tror alle i kultursektoren hadde sett fram til å møte publikum igjen. Når arbeidsgiverne springer fra løftene sine og kaster folk inn i streik, er det under enhver kritikk, supplerer nestleder Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet.

    Ifølge LO gikk de ansatte i 2016 med på en midlertidig pensjonsordning for å sikre økonomien og bærekraften til institusjonene. LO hevder dette skjedde i samforståelse med arbeidsgiverne om en ny og kjønnsnøytral pensjonsordning.

    «Arbeidsgiverne står bom fast på at vi skal godta en pensjonsordning hvor kvinner og menn får ulik pensjonsutbetaling – i en sektor hvor om lag halvparten av de ansatte er kvinner, og alle hadde en kjønnsnøytral og livsvarig pensjon før 2016», skriver LO Stat på sine nettsider.

    Arbeidstakersiden ønsker en hybridpensjon, som de omtaler som en «gylden middelvei».

    – Uforståelig

    Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter beklager på sin side at kulturtilbudet til publikum nå rammes etter halvannet år med strenge restriksjoner, publikumsbegrensninger, avlysninger og nedstenging.

    – Det er uforståelig at LO velger å streike i teatre, orkestre og operaene for å bytte ut Norges beste innskuddspensjonsordning med en ordning som kulturinstitusjonene mener vil være dårligere for de ansatte og frilansere. LOs krav vil i tillegg svekke den økonomiske forutsigbarheten til kulturinstitusjonene, sier Spekter-direktør Anne-Kari Bratten.

    Det er varslet en opptrapping av streiken med ytterligere 215 medlemmer fra 8. september, og da vil også institusjoner i Kristiansand og Trondheim bli omfattet.

    (©NTB)