<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Advarer før julebordet – kan få sparken

Arbeidsrettjurist Hans Gjermund Gauslaa i Simployer advarer om at oppførselen på julebordet kan få store konsekvenser. 

Publisert 9. nov. 2022
Oppdatert 9. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 356 ord
MÅ TÅLE LITT MER: Arbeidsgivere som legger opp til fest med mye alkohol må tåle litt mer for hva som er akseptert oppførsel eller ikke, ifølge arbeidsrettsjurist Hans Gjermund Gauslaa. Dreamstime

Årets julebordsesong ligger an til å bli den travleste på flere år, og flere gleder seg trolig ekstra i år etter to år med nedstenging. 

Feststemte arbeidstakere og mye alkohol er derimot ikke alltid en god kombinasjon, og julebordet medfører også en økt risiko for uønskede hendelser blant kollegaer. 

Men hva skal til før oppførselen på julebordet gir arbeidsgiveren saklig grunn til å si opp ansatte?

– Julebordet kan ikke sees på som et privat arrangement, og hendelser fra julebordet kan helt klart få konsekvenser for arbeidsforholdet, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa.

Mistet jobben

Gauslaa viser blant annet til en dom fra 2009 i Agder Lagmannsrett hvor en leder(40) ble sagt opp etter å ha opptrådt seksuelt krenkende overfor to 18 år gamle kvinner og bestilt drikkevarer på bedriftens regning uten fullmakt.

– I denne dommen heter det at et julebord er et jobbrelatert sosialt arrangement hvor arbeidsgiveren har rett til å stille krav til de ansattes adferd. Retten understreker at arbeidsmiljølovens vern mot seksuell trakassering gjelder på sosiale arrangementer, og antas ikke minst å kunne ha praktisk betydning der, sier han. 

KAN FÅ KONSEKVENSER: Hans Gjermund Gauslaa i Simployer advarer om at oppførselen på julebordet kan få konsekvenser. Simployer

Må tåle litt mer

Når man som arbeidsgiver gjennomfører et arrangement hvor det legges opp til mye alkohol, legger man samtidig noen føringer på hvordan ting kan utvikle seg, ifølge Gauslaa.

– Da må du kanskje tåle å heve lista noen hakk for hva som er akseptert å si til sjefen i forhold til det som ville være akseptert på en vanlig arbeidsdag.

Det finnes imidlertid typer adferd som uansett ikke trenger å bli akseptert:

  • Trusler
  • Utskjellinger
  • Vold
  • Hærverk
  • Mobbing og trakassering

Kan ende med oppsigelse

Dersom det har oppstått uønsket adferd på julebordet, kan arbeidsgiver reagere på flere måter. Den ansatte kan få alt fra en irettesettelse til en oppsigelse.

– Noen ganger vil det også kunne være aktuelt å gi en formell advarsel der det fremgår at gjentakelser kan føre til oppsigelse. En eventuell oppsigelse eller avskjed krever saklig grunn og poenget her er at overtramp på julebordet kan gi arbeidsgiver saklig grunn til å avslutte arbeidsforholdet, sier Gauslaa.