Bankaksjer svinger på børs

Å investere i bank burde være som å investere i infrastruktur, mener SEBs konsernsjef Johan Torgeby. Men på ett år har SEBs aksjekurs har svingt mellom 80 og 100 kroner.

På norgesbesøk: – Jeg er veldig ydmyk for de markedsforholdene vi jobber under, sier konsernsjef i SEB Jørgen Torgeby. Foto: Iván Kverme
Bank

Når SEB runder 25 år i Norge tar konsernsjef Johan Torgeby turen fra Stockholm til Oslo for å delta på festlighetene, men det er ikke skyfritt å være europeisk storbank om dagen:

– Den europeiske gjennomsnittsbanken har falt 25 prosent på børsen i løpet av det seneste året. Spredningen er stor, der de beste ligger rundt 0 prosent og de svakeste har falt 40 prosent, sier Torgeby, og fortsetter:

– I utgangspunktet burde avkastning i bank være veldig lik infrastrukturinvesteringer. Slik er det ikke nå om dagen. I tillegg til volatiliteten og variasjonene i aksjekursene, er også prisvariasjonen på bankenes innlånskostnad stor. I dagens ekstreme lavrentemiljø er det utfordrende å drive bank.

Riktignok har de nordiske storbankene fått noe vind i seilene på børsen i høst, men massive kursreduksjoner på 30, 40 og 60 prosent på kun ett år setter sine spor.

Torgeby er ikke alene om å oppleve investorenes skepsis. I et intervju med Finansavisen i sommer uttalte avtroppende Nordeas konsernsjef Casper von Koskull:

«Europeiske banker har det vanskelig hos investorene.»

Resesjon og all-time high

von Koskull hadde planlagt å gå av i 2020, og i intervjuet med Finansavisen i sommer ga han uttrykk for at antok at Nordeas aksjekurs ikke ville rette opp sitt aksjefall innen 2020.

Blant de nordiske bankene har det gått verst utover Danske Bank etter hvitvaskingsskandalen. Over 60 prosent av aksjonærverdiene er fordunstet sammenlignet med kursene ved inngangen til 2018. Swedbank sliter også med problemer fra Baltikum, og Swedbanks aksjekurs har falt over 30 prosent siden starten på 2018.

Nordea har slitt med sin egen lønnsomhet, og har falt nær 40 prosent på Helsinki-børsen. I høst har imidlertid von Koskull tatt innersvingen på sin egen avgang, og er byttet ut med Frank Vang-Jensen som Nordeas konsernsjef.

Også DNB-aksjen har vært gjennom solide svingninger, men har siden inngangen til 2018 hatt en svak positiv kursoppgang.

– Jeg er veldig ydmyk for de markedsforholdene vi jobber under. For ett år siden så det lyst ut, men så falt børsene kraftig i desember. Så hentet de seg raskt tilbake etter årsskiftet. Derettter kom et nytt kraftigfall i vår, som er etterfulgt av en ny kraftig oppgang etter sommeren. Når vi summerer opp de seneste 12 månedene har vi hatt to resesjoner og to all-time high-stemninger.

– Men vi skal ikke sammenligne noen av disse utfordringene med finanskrisen. Vi skal være fornøyd med at BNP vokser med 1 til 2 prosent.

Ingen kappe i vinden

Torgeby sitter som styreleder for Svenska Bankföreningen, svenske bankers interesseorganisasjon. Om sin største nordiske konkurrent taktiske omplassering av hovedkontoret, sier Torgeby:

– SEB verner om gründervirksomhet, og ønsker også at store bedrifter skal være velkomne. Når det gjelder Nordea møter vi banken like ofte i markedet, og merker ikke at banken har flyttet hovedkontor til Helsinki.

– Men kan det tenkes at flere banker, som SEB, velger å flytte hovedkontor av regulatoriske hensyn?

– Vi kommer ikke til å vende kappen etter vinden. SEB kommer uansett ikke til å flytte hovedkontor. En gang i blant har vi medvind, andre ganger har vi motvind.

Som banknæringens øverste representant i Sverige må Torgeby i løpet av høsten ta stilling til om svenske banker skal jobbe for å bli medlem av den europeiske bankunionen.

– Det er noe vi må finne ut av. Det flere forhold som taler for, men også noen som taler mot, eksempelvis Brexit.

– Vi er opptatt av at det skal være like regler for alle aktørene i markedet. Men uansett hvordan man vrir og vender på det skal man huske at nordiske banker har de beste kundene i verden.

seb
Nyheter
Bank