Liten gevinst til DNB

Som en av Vings hovedbankforbindelser henter DNB som kreditor trolig inn en gevinst i Ving-salget. Utlånene til morselskapet Thomas Cook er fortsatt usikre.

«TETTE BÅND»: Daværende konsernsjef Rune Bjerke var på parketten under Nordic Choices årlige samling i Stockholm i 2018, der tusenvis festet i Globen. Foto: ALL IN
Bank

I slutten av september sendte DNB ut en børsmelding om et utlånstap på 1 milliard kroner.  Finansavisen skrev dagen etter om DNBs eksponering mot reiselivsgiganten Thomas Cook, som kun to dager tidligere meldte om sin konkurs.

Som Finansavisen skrev, hadde DNB arrangert et syndikat bestående av 17 banker i 2017, der kredittrammen opprinnelig var på 10 milliarder kroner. Ved konkursen var 9 av milliardene trukket opp.

DNB har ikke offentlig bekreftet at det var Thomas Cook som sto bak lånetapet i tredje kvartal, men alt peker i den retning. Det er eksempelvis kjent at banken har vært hovedbankforbindelsen til datterselskapet Thomas Cook Nordic, bedre kjent som Ving.

Kan redde stumpene

Under presentasjonen av regnskapene for tredje kvartal fikk bankledelsen spørsmål fra analytikere i salen som spekulerte i om samlede utlån var på 2 milliarder kroner, hvorav halvparten allerede var avskrevet da banken måtte melde om tapet på 1 milliard.

Finansavisen har ikke fått bekreftet det totale engasjementet banken har hatt overfor Thomas Cook.

Men etter det Finansavisen erfarer, kan banken nå bokføre en mindre gevinst, dersom alle kreditorene i Ving godkjenner salget.

Imidlertid skal det gjenstå en del av totaleksponeringen mot Thomas Cook. Thomas Cooks britiske og tyske avdelinger har ikke gått like bra som den nordiske divisjonene, og det er fortsatt fare for at DNB ikke får tilbake tapsavsetningen på lånene til morselskapet i konsernet.