DNB-aksjen inn i krisekarusellen

Bankaksjene raser og analytikerne ber investorene feste setebeltet. Selv ikke de snilleste guttene i klassen er uten flekker på skjorten.

MÅ TIL LONDON: Onsdag avholder konsernsjef Kjerstin Braathen og finansdirektør Ottar Ertzeid DNBs kapitalmarkedsdag. Foto: NTB Scanpix
Bank

Blant nordens seks største banker var det inntil denne uken tegnet en strek i sanden som skilte Danske Bank, Nordea og Swedbank fra DNB, Handelsbanken og SEB.

– DNB har vært blant de flinke guttene i klassen, men nå stilles det spørsmål også til både DNBs og SEBs redelighet. Det er fare for at vi i DNB må si til investorene: Fest sikkerhetsbeltet, sier analytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier.

Siden Danske Bank-aksen toppet ut i mars 2018, har kursen falt fra nær 250 danske kroner til drøyt 90 danske kroner. Kursfallet er kommer opp i 65 prosent, og bankens egenkapital prises nå til kun 80 milliarder danske kroner.

DNBs aksjekurs har denne uken falt fra 170 kroner til 162 kroner. På Oslo Børs prises banken nå til 255 milliarder kroner.

Islandsk trøbbel

Fredag faller SEBs A-aksje på Stockholm-børsen med 12,5 prosent, etter at banken melder at den har fått spørsmål fra SVT-journalister tilknyttet programserien Uppdrag granskning om bankens arbeid mot hvitvasking i Baltikum.

Og selv om Handelsbankens forrige ledelse fikk hard medfart for interne trakasseringer, fremstår nå Handelsbanken som den siste nordiske banken uten klare flekker fra kunders hvitvaskings- eller korrupsjonsaktiviteter.

– De internasjonale investorene er veldig nervøse for hvor det smeller neste gang. Det er bare å se til kurskollapsen i SEB og de siste dagers kursnedgang i DNB, sier analytiker Thomas Svendsen i Nordea Markets.

Det var den islandske publikasjonen Stundin som denne uken skrev om fiskeriselskapet Samherjis mistenksomme overføring av 640 millioner kroner gjennom DNB.

– Nyhetene om DNB denne uken og meldingen fra SEB og er en påminnelse til aksjonærene om at bankenes arbeid mot korrupsjon og hvitvasking er blitt mye viktigere for aksjekursene nå enn det var for bare få år siden, sier analytiker Vegard Toverud i Pareto Securities, som understreker at han ikke har innsikt i den pågående saken DNB befinner seg i.

Potensiale i en krise

– Man skal ikke undervurdere potensialet i en slik krise, sier Gjerland, 

Han kommer med følgende råd til DNB-ledelsen:

– Nå gjelder det å si alt man har mulighet til å si, slik at det er troverdig at banken har gjort alt det den kunne gjøre og at den har tatt saken alvorlig nok. Det er viktig å ikke ende opp med å drive med brannslokking som Swedbank.