Skrur ned tempoet etter spinnvill vekst

Danske Bank har slått om seg i Norge. Nå vil banken satse på økt lønnsomhet fremfor utlån, men det har ingen ting med morbankens problemer å gjøre, hevder banksjefen.

APRIL 2015: Trond Mellingsæter er tilbake i Danske Bank Norge, og leder sin første kvartalspresentasjon for bankens ansatte på Aker Brygge.  Foto: Eivind Yggeseth

Danske Banks vekst i Norge har vært eventyrlig og tilsynelatende upåvirket av alle problemene morbanken har balet med etter Berlingske Tidendes første hvitvaskingsartikkel fra Estland for snart tre år siden.

Etter at Danske Bank rappet avtalen med Akademikerne fra DNB høsten 2014, og med Trond Mellingsæters retur som bankens filialsjef i 2015, har pilene bare pekt én vei. Etter fem år med volumvekst sier Mellingsæter nå at banken vil puste ut litt, men han nekter for at det har med hvitvaskingsskandalen å gjøre:

– Vi kommer ikke til å ha en like stor balansevekst i tiden som kommer. Vi vil i større grad konsentrere oss om topplinjeveksten, og det vil gi seg utslag både blant person- og bedriftskundene, sier Danske Banks sjef i Norge, Trond Mellingsæter, og utdyper:

– Vi vet at vår helhetlige rådgivning avdekker behov hos kundene som igjen gir seg utslag i andre produkter enn rene utlånsprodukter. Dermed kan vi oppnå økt salg og en større topplinjevekst både i personmarkedet og bedriftsmarkedet.

Danske Bank har blant annet nylig inngått et salgspartnerskap med Tryg, men Mellingsæter mener det er for tidlig å si noe om hvordan det har gått.

Rev fra Trondheim

De seneste årene er det neppe noen ved siden av finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen som har holdt norske banksjefer like våkne om nettene, som det Danske Bank og Trond Mellingsæter har gjort.

Ved å presse ned boliglånsrenten har Danske Bank økt sine egne volum i Norge med 60 prosent siden starten på 2015 – og samtidig rammet renteinntjeningen i de norske bankene.

Onsdag i forrige uke holdt Mellingsæter et innlegg på et investorarrangement i regi av SpareBank 1 Markets, der de største sparebankenes toppsjefer også var tilstede.

– Noen vil kanskje si at dette er som om reven slippes løs i hønsegården, men jeg ser det ikke slik. Vi i Danske Bank har et utgangspunkt som er ganske likt de norske regionbankene, forsøkte Mellingsæter seg med.

Han viste deretter til Danske Banks norske historie, som startet med kjøpet av Fokus Bank i 1999. Den gangen hadde banken 1.000 ansatte her i landet, og en utlånsportefølje på 29 milliarder kroner. Fortsatt har banken 1.000 ansatte og sitt hovedkontor i Norge i Trondheim. Men lite er ellers likt.

I høst rapporterte banken en utlånsportefølje på 325 milliarder kroner, og er med det landets tredje største bank.

Til sammenligning hadde SpareBank 1 SMN, tidligere SpareBank 1 Midt-Norge, bortimot 24 milliarder kroner i utlån i 1999. I høst rapporte SMN en utlånsportefølje på 166 milliarder kroner.

To runder med vekst

Danske Banks vekst i Norge har gått over to perioder, ifølge Mellingsæter.

– I starten var målet å satse på de mest kapitaltunge næringene, som shipping og eiendom. Den gangen var disse utlånene å anse som kapitallette for banken, og krevde mindre egenkapital enn nå. Og veksten var stor frem til Danske Bank traff finanskrisen.

Danske Bank brant seg enormt på den kjøpte satsingen i Irland og Finland da finansmarkedene gikk i vifta i 2007 og 2008. Så kom tillitskrisen i hjemlandet, og Thomas Borgen fikk konsernsjefjobben. Etter to år med oppvask, pekte Borgen ut Norge og Sverige som landene det skulle satses i.

– I 2015 ville konsernet få mest mulig ut av diversifiseringen i Norden, og her i Norge var strategien å vokse.

Innført ansettelsesstopp

Når Mellingsæter nå sier at volumveksten kommer til å avta, kan en mistenke at hvitvaskingsskandalen har gitt en praktisk følge:

  • Danske Banks obligasjoner omsettes nemlig med større risikopåslag enn obligasjoner fra de andre store nordiske bankene, og det er blitt dyrere for banken å låne inn kapital.
  • Amerikanske, danske og estiske myndigheter vil se banken nærmere i kortene, og bøter truer. Før helgen meldte estiske myndigheter at de utvider etterforskningen.
  • Danske finanstilsynet påla Danske Bank å legge til side 10 milliarder danske kroner for å kunne håndtere potensielle bøter, omdømmerisiko og andre farer.

En av de praktiske følgene er konsernets medarbeidere for en drøy uke siden fikk beskjed om at arbeidsstokken skal reduseres med 2.000 årsverk i Danmark. Det er også innført ansettelsesstopp i flere divisjoner, som her i Norge.

«Mer tid med hver kunde»

Selv om prisingen av bankens egen- og fremmedkapital er mindre fordelaktig, mener Mellingsæter at det ikke er utslagsgivende for kursjusteringen i den norske filialen.

– Vi har fortsatt en vekststrategi i det norske markedet, men vi har de seneste årene hatt det man kan omtale som en ekstremvekst, sier Mellingsæter, og fortsetter:

– Det er ikke naturlig at denne veksten vil holde seg så høy, og det skyldes blant annet at vi ønsker å bruke litt mer tid med hver enkelt kunde i både personmarkedet og bedriftsmarkedet. Vi vet at tid og rådgivning er noe kundene setter pris på, og det fører igjen til bredere bruk av banken og dermed økt topplinje.

I fem år har melodien hos Danske Bank Norge vært: «Mer vekst enn markedet», og det er det fortsatt, ifølge Mellingsæter.

– Kan du love at Danske Bank Norge kommer til å vokse mer enn markedet i 2020?

– Jeg har vært banksjef for lenge til å love ting når spørsmålet er stilt slik, men over tid er ambisjonen å vokse mer enn markedet – selv om det kan svinge litt fra kvartal til kvartal, sier Mellingsæter.