Norwegian fløy fra aksjefest

Norwegian solgte sine aksjer i Bank Norwegian i august i fjor. På et halvt år har flyselskapet misset over 1,2 milliarder kroner i kursgevinst og utbytte.

AU, DA: Finansdirektør Geir Karlsen (t.v.) måtte som fungerende sjef selge unna bankaksjer i det analytikerne kalte brannsalg. Her med konsernsjef Jacob Schram.  Foto: NTB Scanpix
Bank

Flyselskapet Norwegian var inntil i fjor sommer største aksjonær i Norwegian Finans Holding (NOFI), men under den pågående aksjefesten er flyselskapet henvist til fortauet av dørvaktene. 

For ettersom Norwegian var pengelens i fjor sommer, solgte flyselskapet aksjene på et tidspunkt som er en klokkeklar bunnotering siste tre år. 

Nå har det samlet gått glipp av kursgevinst og utbytte på 1,24 milliarder kroner. 

Bank Norwegians børsnoterte morselskap NOFI prioriterer nemlig sine eiere, i stedet for å legge av kapital til fremtidig vekst. I årsrapporten foreslås det et utbytte på 3,18 kroner pr. aksje – samt et tilbakekjøpsprogram på 150 millioner kroner.

Til sammen blir utbyttet på 3,98 kroner pr. aksje.

Aksjemarkedet ser ut til å reagere som om det plutselig er fri bar på nattklubb. I åpningshandelen på Oslo Børs steg aksjekursen umiddelbart over 5 prosent, og siden økte kursoppgangen. Totalt ble kursoppgangen på nær 18 prosent.

Dette er første gang NOFI betaler ut et kontantutbytte. Og selv om tilbakekjøpsprogrammet er noe lavere pr. aksje enn det var i fjor, da banken kjøpte tilbake aksjer tilsvarende 0,86 kroner pr. aksje, er den totale utbetalingen også høyere enn det mange analytikere hadde ventet.

Solgte for tidlig

Norwegian solgte sine aksjer til finanskonsernet Sampo og PE-forvalteren Nordic Capital i august i fjor for 68 kroner stykket og totalt 2,2 milliarder kroner. Riktignok var det en kurspremie på drøyt 15 prosent i transaksjonen.

Analytiker Ulrik Årdal Zürcher i Danske Bank uttalte da Norwegians salg ble kjent:

«Nordic Capital og Sampo har tidligere vært eiere av Resurs Bank, og tok senest Nordax av børs. Men nå gjør de sin beste deal, prisingen av NOFI ser ut som brannsalg.»

INGEN DØRVAKT: Ulrik Årdal Zürcher er analytiker i Danske Bank. Foto: Eivind Yggeseth

Analytikerkollega Thomas Svendsen i Nordea Markets kalte aksjen på det tidspunktet «dirt cheap».

Analytikerne applauderte Nordic Capital og Sampos inngang i NOFI, men de var ikke nådige med flyselskapets salg. Etter nedbetaling av gjeld på 1,28 milliarder fikk Norwegian tilført 934 millioner i likviditet, mens den bokførte egenkapitalen kun økte med knappe 200 millioner kroner.

Det at flyselskapet ble trukket ut av aksjonærlistene medførte i seg selv en kursoppgang, og siden har aksjen nærmet seg gamle toppnoteringer fra 2017 og 2018. Torsdagens kursoppgang presser aksjekursen over 100 kroner, og flyselskapet har nå gått glipp av en kursgevinst på godt over 1,1 milliard kroner. 

Dessuten misser flyselskapet nå sin andel av utbyttet fra NOFI på bortimot 100 millioner kroner.

To stykker som derimot får bli med på aksjefesten i NOFI, er de sentrale Norwegian-skikkelsene Bjørn Kjos og Bjørn Kise og deres familier.

Dagen før Norwegians salgsmelding i NOFI var aksjekursen på nær 59 kroner. Siden den gang har de samlede kursgevinstene for Kise og Kjos med familier vært på over 940 millioner kroner. Dessuten får de denne våren glede av nær 60 millioner kroner i utbytter.

Har mer å gå på

Til tross for aksjefesten ser banken imidlertid ut til å holde av kapital, da den rene kjernekapitaldekningen ender på 19,7 prosent. Myndighetens krav til NOFI er marginalt senket til 18,5 prosent.

Den bokførte egenkapitalen er på 7,75 milliarder kroner, som betyr at banken sitter med 470 millioner kroner som ekstrabuffer. Det tilsvarer omkring 2,50 kroner pr. aksje.

– Vi har ønsket å betale ut et utbytte som er balansert, og som gir forutsigbarhet, sier bankens toppsjef Tine Wollebekk.

– Hvorfor er dere så forsiktige eller feige når dere kunne betalt ut et langt større utbytte?

– Vi er ikke feige, men vi har lyst til å vokse videre utover Norden. Det er på tide at vi får testet vår forretningsmodell ute i Europa, sier Wollebekk.

HOLDER AKSJEFEST: Adm. direktør Tine Wollebekk betaler for første gang ut kontantutbytte. Foto: Iván Kverme

Bank Norwegian har en konsesjonssøknad inne hos de irske myndighetene, gjennom datterselskapet Lilienthal Finance, hvor det overtok fullt eierskap av i fjor. Bankens ledelse skriver i rapporten at søknadsprosessen fortsetter, og på torsdagens presentasjon ble det uttalt at banken forbereder seg på å levere en ferdig søknad.

bank norwegian
norwegian finans holding
norwegian air shuttle
tine wollebekk
bjørn kjos
bjørn kise
Nyheter
Børs
Bank