Perx får drahjelp av Storebrand Bank

Den gamle BRAbank-ledelsen har tatt over styringen av Perx, som formidler forbrukslån. Nå er også en avtale med Storebrand Bank på plass.

NYE KOSTER: Prex har hentet ny ledelse fra BRAbank og fått på plass en avtale med Storebrand Bank. Her Prex-sjef Morten Grusd, som ledet BRAbank før sammenslåingen med Monobank. Foto: Iván Kverme
Bank

Perx Folkefinansiering har utviklet en plattform for formidling av forbrukslån mellom investorer som vil låne ut penger og låntagere som trenger penger. 

Selskapet ble etablert for tre år siden av Andreas Gyrre og Yngve Lillehagen, og gjennom flere emisjoner i løpet av 2018 var selskapet på det meste verdsatt til 146 millioner kroner.

De store volumene uteble imidlertid, og i fjor høst hentet Perx inn tre personer fra den gamle ledelsen i BRAbank. Disse ble ledige i markedet da Monobank slo seg sammen med BRAbank i fjor vinter og samlet hele virksomheten i Bergen.

Posisjonert for vekst

– Selskapet har brukt tid på å finne den riktige tekniske løsningen, samtidig som det manglet litt på det kredittfaglige, sier Morten Grusd, som var adm. direktør i BRAbank og nå er det i Perx.

– De var kanskje også litt tidlig ute med å blåse i det store hornet, legger han til om forsinkelsene.

Men nå har den nye Perx-ledelsen ambisjoner om å få fart på utlånene, og i den forbindelse har selskapet også inngått en samarbeidsavtale med Storebrand Bank.

– Vi er veldig stolte over at en så solid aktør som Storebrand Bank velger å inngå et samarbeid. Avtalen innebærer at Perx nå er i posisjon for vekst, og at vi for alvor kan utfordre forbrukslånbankenes praksis med svært høye utlånsrenter, og ikke minst tilby refinansiering av kostbare forbrukslån og kredittkort til langt flere kunder.

Kronerulling

I forbindelse med at Perx satser på nytt ble det rundt årsskiftet hentet inn 6 millioner kroner i frisk egenkapital. Prisingen av selskapet var ikke i nærheten av hva den var på det meste i 2018.

Vi synes det er galt at bankene i beste fall betaler 2 prosent rente på innskutte midler, og tar 20 prosent rente fra de som vil låne penger
Morten Grusd, Perx

– Det var nærmest en kronerulling fra eksisterende aksjonærer fordi vi ikke rakk å gjøre grundige forberedelser til en større emisjon, sier Grusd.

Han hevder selskapet nå har penger til både drift og markedsføring, samtidig som arbeidet med en videre kapitalisering av selskapet pågår. Utover noen små justeringer er imidlertid forretningsideen den samme.

– Vi synes det er galt at bankene i beste fall betaler 2 prosent rente på innskutte midler, og tar 20 prosent rente fra de som vil låne penger. Det mener vi kan gjøres bedre og billigere gjennom å fjerne bankene som et fordyrende mellomlegg.

Strenge krav

Ifølge Grusd vil Perx tilby usikrede lån med en rente på mellom 4,5 og 7,9 prosent. Selskapet vil ta et etableringsgebyr på 3 prosent av lånebeløpet, og et forvaltningshonorar på 0,9 prosent fra de som skyter inn penger.

– Vi vil stille langt strengere krav enn dagens forbrukslånsbanker, og sånn må det være siden det står privatpersoner på den andre siden som långivere, sier han.

Lånesøkere som ikke kommer gjennom Perx' trange nåløye, vil bli videreformidlet til Storebrand Bank, som tilbyr usikrede lån med en rente på mellom 7,9 og 12,9 prosent.

– I Sverige har vi sett at aktører som Lendify har hatt kraftig vekst etter å ha innledet samarbeid med en etablert finansinstitusjon. Det samme håper vi skal skje med oss, sier Grusd.

– Storebrand Bank kan ta høyere risiko enn oss, og gjennom dette samarbeidet kan vi tilby flere kunder refinansiering, legger han til.

morten grusd
Perx Folkefinansiering
bank
Nyheter
Finans
Bank