<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Danske Bank med dyster spådom om DNB

Danske Bank Markets mener DNB vil komme verst ut av coronakrisen og kommer med salgsanbefaling. 

    Publisert 17. mars 2020 kl. 11.02
    Oppdatert 17. mars 2020 klokken 14.11
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 342 ord
    NEDJUSTERER: Danske Bank Markets forventer stor nedgang i bankene dersom coronakrisen får fortsette å herje. Foto: NTB Scanpix

    Dersom vi går inn i en global corona-drevet resesjon er de nordiske bankene så defensive som europeiske banker kan få blitt. De svenske bankene topper defensiv-lista konkluderer Danske Bank Markets med i en fersk markedsanalyse. 

    Meglerhuset mener Norge er mest risikoutsatt under krisen, på grunn av oljeavhengighet, og mener DNB vil påvirkes sterkest av de norske bankene, melder TDN Direkt.

    Kutter estimatene

    Danske Bank Markets kutter estimatene for de nordiske bankene på en forventing om høyere lånetap. 

    Forventet lånetap oppjusteres med 10 basispunkter for alle banker, bortsett fra DNB der Danske Bank går mer drastisk til verks. 

    TØFFE TIDER: Kjerstin Braathen, konserndirektør for DNB, og DNB er i hardt vær. Foto: NTB Scanpix

    På grunn av direkte eller indirekte eksponering i olje forventes det en enda mer negativ effekt i DNB. Meglerhuset forventer at DNB vil påvirkes mest av krisen og justerer ned fortjenesten pr. aksje (EPS) i 2020 med 32 prosent.

    Danske Bank Markets har også en salgsanbefaling på DNB-aksjen med kursmål på 148 kroner.

    DNB-aksjen har sunket tungt de siste dagene på Oslo Børs. Fra aksjetoppen 20. februar, på 177 kroner, har aksjen nå stupt hele 44,8 prosent og brøt i dag 100 kroners-grensen for første gang siden august 2016.

    Norge med høyest risiko

    Risikoområdene i en eventuell corona-resesjon er shipping, olje og turisme, mens boliglån anses som trygt.

    På grunn av Norges avhengighet av olje vurderer Danske Bank-analytikerne fedrelandet som mest risikoutsatt, men understreker at de ikke ser noen store forskjeller sammenlignet med de andre nordiske landene.

    Holder tilbake utbytte

    Utbyttegraden på bankene nedjusteres til 50 prosent for inneværende år og neste år. I tillegg informerer Danse Bank Market om reduserte forventninger om tilbakekjøp for disse årene. 

    «Vi tror tilsynsmyndighetene vil kreve at bankene holder tilbake utbytte for å kunne dra nytte av reduksjonen i den motsykliske kapitalbufferen, nye likviditetskrav og statlige garanterte lånefasiliteter», skriver meglerhuset.

    Videre mener meglerhuset at volumer og marginer kan overraske på den positive siden på bakgrunn av de senere tiltakene fra sentralbankene og Finanstilsynet.