<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardbot til Swedbank

    Publisert 19. mars 2020 kl. 17.59
    Oppdatert 19. mars 2020 klokken 18.27
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 155 ord
    BOT: Til Swedbank. Foto: NTB scanpix

    Det svenske finanstilsynet har ilagt Swedbank en bot på fire milliarder svenske kroner. Det er fordi de mener banken har gjort grove feil i arbeidet med å unngå hvitvasking i den baltiske virksomheten. Ifølge flere svenske medier er boten rekordstor. 

    På sine hjemmesider skriver finanstilsynet at to undersøkelser av morselskapet Swedbank AB og datterselskapet i Estland, Swedbank AS, viser at Swedbank har gjort alvorlige feil for å fjerne risikoen for hvitvasking. «Alvorlige brister», heter det hos svenskenes finanstilsyn.

    Saken ble avslørt i TV-programmet Uppdrag granskning på SVT. I programmet het det at minst 40 milliarder svenske kroner hadde blitt sluset mellom 50 mistenkte kontoer. Men det er også antydet at beløpet kan ha vært betydelig større.

    I en rapport til Swedbank fra den norske advokaten Erling Grimstad påpekes det at utenlandske høyrisikokunder i 2016 omsatte rundt 200 milliarder svenske kroner.

    I november i fjor ble det også kjent at Swedbank etterforskes i USA for medvirkning til brudd på amerikanske sanksjonsregler.