KKR senker Avida-budet

PE-forvalteren KKR la i slutten av februar inn et bud på samtlige aksjer i Avida Finans. Nå kuttes budet med over 20 prosent.

BLIR BILLIGERE: Adm. direktør Tord Topsholm i Avida Finans. Foto: Iván Kverme
Bank

Gjennom en serie transaksjoner var planen at oppkjøpsfondet Kohlberg Kravis Roberts (KKR) skulle ta over den norskdominerte forbrukslånsbanken og faktureringsselskapet Avida Finans, som opererer fra Stockholm.

I slutten av februar kom KKR seg inn på aksjonærlisten ved å kjøpe posten til en av de mest sentrale aksjonærene, da investor Tor Olav Trøim solgte sin post til KKR. Trøim solgte sine 12,4 millioner aksjer i Avida Finans for drøyt 400 millioner kroner.

Trøims salg ble gjennomført på kurs 33 kroner, noe som trolig ga ham en gevinst på omkring 250 millioner kroner.

Avida Finans gjennomførte samtidig en emisjon rettet mot KKR på 300 millioner kroner, også den på kurs 33 kroner. Samtidig ble det varslet at KKR ville legge inn bud på resten av banken, noe også fondsforvalteren gjorde en uke senere på kurs 33 kroner.

Nå kuttes dette budet drastisk, det samme gjelder emisjonsbeløpet.

Får ikke solgt problemlån

Det viser seg nemlig å ha dukket opp skjær i sjøen. I meldingen fra Avida Finans fremkommer det at KKR blant annet har satt liten pris på at en avtale om løpende salg av misligholdte lån til en nordisk porteføljekjøper er blitt sagt opp.

– Dette dreier seg om en forward flow-avtale med misligholdte lån med en tredjepart, som ikke er relatert til KKR, sier adm. direktør i Avida Finans, Tord Topsholm.

Selv om emisjonsbeløpet nå reduseres fra 300 til 236 millioner kroner, mener Topsholm at banken likevel vil kunne vokse som planlagt:

– Med de 236 millioner kronene kapitaliseres Avida vel for å kunne nå de vekstmålene som banken har satt seg, og for å kunne utnytte de mulighetene som nå finnes i markedet. Vi forventer ikke å trenge å hente inn mer kapital den nærmeste fremtiden.

Når KKR får sine nye aksjer fra emisjonen, vil en aksjekurs på 26 kroner prise Avida Finans til 1,8 milliarder kroner.

På kurs 33 kroner ville banken i stedet vært priset til 2,3 milliarder kroner.

Omsettes for 31 kroner

Resten av den norske aksjonærgjengen i Avida Finans uttalte i februar at de ønsker å være deleiere sammen med KKR i Avida Finans. Nå opplyses det at det reviderte budet fra KKR, på 26 kroner, gis til samtlige aksjonærer, bortsett fra den norske gjengen bestående av IC Financial, Andenes Investments og Midelfart Capital.

– KKR har sagt opp tegningsavtalen, og dermed faller budet på 33 kroner, da emisjonen var et krav for budet. Men KKR er fortsatt interessert i å kjøpe aksjer for 26 kroner, og det budet kan de andre aksjonærene benytte seg av, sier Topsholm.

Han har tidligere uttalt på vegne av banken at bankens aksjer skal noteres på Nasdaq-børsen i Stockholm. Enn så lenge registreres omsetningen i aksjen på den norske OTC-listen. Der omsettes aksjen nå for drøyt 31 kroner.