Pumper milliarder inn i banksektoren

Sentralbanken i Saudi-Arabia bruker 128 milliarder på å sikre likviditeten i banksektoren. 

Publisert 1. juni 2020 kl. 10.37
Oppdatert 1. juni 2020 klokken 10.55
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 198 ord
BRUKER PENGER: Saudi-Arabias finansminister Mohammed al-Jadaan har sagt overføringene til statsfondet er en engangshendelse.  Foto: NTB Scanpix

Nyhetsbyrået Reuters melder at Saudi-Arabias sentralbank( SAMA) skal, tilføre banksektoren 50 milliarder riyaler, noe som tilsvarer drøyt 128 milliarder kroner.

Stimulansepakken skal sikre at bankene kan gjøre investeringer både i privat og offentlig sektor, i en økonomi som ifølge SAMA sliter både med lav oljepris  og coronatiltak. 

Ifølge tall lagt frem av SAMA søndag kveld økte bankenes utlån til privat sektor i april med 12,2 prosent sammenlignet med samme periode året før, og var opp 0,9 prosent sammenlignet med mars. 

Store aksjeinvesteringer

Landets valutareserver falt på sin side kraftig i april som følge av en overføring på 40 milliarder dollar til Saudi-Arabias statsfond som har gjort store investeringer i aksjemarkedet gjennom coronapandemien.  

I april falt valutareservene med hele 24,7 milliarder dollar til 448 millioner dollar.  Fallet i april kommer etter et tilsvarende fall, på 23,9 milliarder dollar i mars.  Dette er de største månedlige fallene i reservene de siste 20 årene. 

Saudi-Arabias finansminister Mohammed al-Jadaan, har i følge Wall Street Journal, indikert at dette er en engangshendelse for å benytte seg av mulighetene coronapandemien gir i aksjemarkedet. 

De seneste årene har landets valutareserver ligget på rundt 500 milliarder dollar og hovedsakelig gjort lavrisikoinvesteringer.