Analytiker mener boliglånsrente på 1,1 prosent er fullstendig galskap

Arctic-analytiker Joakim Svingen mener Sparebanken Øst får egenkapitalavkastning på 1,6 prosent med sin boligrente på 1,1 prosent. – Betydelig høyere, sier kundedirektør.

GALSKAP: Bankanalytiker Joakim Svingen i Arctic Securities mener det er fullstendig galskap av Sparebanken Øst å tilby boliglån til 1,1 prosents rente. Foto: Iván Kverme
Bank

Fredag annonserte Sparebanken Øst SPOG at de vil utfordre storbankene på boliglån og vil tilby rammelån innenfor 50 prosents sikkerhet til en effektiv rente på 1,1 prosent. 

I tillegg lanserer sparebanken et gebyrfritt boliglån for de med mer enn 25 prosent egenkapital til en effektiv rente på 1,2 prosent. Begge lånene tilbys gjennom bankens betjeningskonsept Nybygger.no.

Fullstendig galskap

Fra et økonomisk perspektiv er dette fullstendig galskap. Vi har vært forberedt på at det kan bli litt tøffere konkurranse i personmarkedet, men vi tror det er veldig lite sannsynlig at de store aktørene vil følge etter, sier bankanalytiker Joakim Svingen i Arctic Securities til Finansavisen.

Svingen mener trekket vitner om desperasjon fra Sparebanken Øst sin side, og tror bakteppet er den svake veksten banken har slitt med den seneste tiden. Han tror ikke stuntet til Sparebanken Øst vil øke konkurransen i boliglånsmarkedet.

– Vi er ikke bekymret for at dette trekket vil føre til marginpress ettersom Sparebanken Øst er en liten aktør i boliglånsmarkedet og har begrenset effekt på det samlede markedet, sier Svingen.

Negativ vekst

Sparebanken Øst har den siste tiden slitt med negativ utlånsvekst. I fjor hadde sparebanken en negativ utlånsvekst på 2,62 prosent og under coronakrisen har det heller ikke løsnet for banken.

– Det å holde tilbake på utlånsveksten under coronakrisen har vært en helt bevisst strategi fra vår side, men nå ser vi at tiden er inne for å utnytte konkurransefortrinnet vi har med å være en solid bank med et lavt kostnadsnivå, sier kundedirektør Kjartan Reve i Sparebanken Øst til Finansavisen.

KUNDER I KØ: Kundedirektør Kjartan Reve i Sparebanken Øst melder om enorm pågang etter fredagens rentestunt. Foto: Sparebanken Øst

– Det gjør at vi nå kan tilby et veldig konkurransedyktig produkt til en historisk lav rente og likevel ha en fornuftig margin på det.

Dårlig avkastning

Etter en runde med Excel-arket konkluderer Svingen med at han ikke er imponert over egenkapitalavkastningen Sparebanken Øst vil få på det billigste lånet. 

– Vi har gått igjennom fundingen til Sparebanken Øst og vi får da en gjennomsnittlig finansieringskostnad på 74 basispunkter. Med en kostnadsgrad på 40 prosent, lånetap på om lag 10 basispunkter over tid og 25 prosent skatt blir resultatet en egenkapitalavkastning på 1,6 prosent på det billigste lånet, sier Svingen.

Reve i Sparebanken Øst opplyser til Finansavisen at de regner med om lag samme finansieringskostnad som Svingen, men er uenige med at egenkapitalavkastningen blir så lav som 1,6 prosent.

 – Vi har naturligvis regnet på dette, men det er ikke et tall jeg ønsker å gå ut med. Jeg mener egenkapitalavkastningen på disse lånene er betydelig høyere enn 1,6 prosent basert på de faktiske forutsetningene og slik vi har regnet på det, sier Reve til Finansavisen og fortsetter: 

– Vi er godt kjent med at flere analytikere mener dette er et lavt rentenivå å konkurrere på, men samtidig opplever vi at det er et bærekraftig tilbud og nivå til markedets aller beste kunder med høy egenkapital og god sikkerhet. Konseptet Nybygger.no retter seg mot kunder som er hundre prosent selvbetjente og der vi har veldig effektive kredittprosesser. Det gjør at vi kan tilby denne prisen til markedets beste kunder i forhold til belåningsgrad, sier Reve. 

Enorm pågang

Etter at sparebanken annonserte sitt gode tilbud fredag ettermiddag har pågangen vært enorm, ifølge Reve: 

– Vi har fått veldig mange henvendelser gjennom helgen. Det har vært en enorm pågang og de første lånene er allerede utbetalt til denne prisen.

sparebanken øst
joakim svingen
kjartan reve
SPOG
Nyheter
Bank