Sbanken-sjef langer ut mot konkurrenten

– Sbanken ønsker ikke å konkurrere i dette segmentet slik prisingen er nå, sier adm. direktør Øyvind Thomassen til Finansavisen.

IKKE BEKYMRET FOR KUNDEFLUKT: Adm. dir. Øyvind Thomassen i Sbanken er ikke bekymret for at kunder med lav belåningsgrad rømmer til konkurrentene. Nå jakter banken kunder med høyere lån og høy belåningsgrad.  Foto: Iván Kverme
Bank

Sbanken taper kunder til sparebankenes nye nett- og mobilbanker som tilbyr meget konkurransedyktige renter til kunder i hele landet med lav belåningsgrad. 

Sparebanken Vests Bulder Bank, Sparebanken Østs konsept nybygger.no og Fana Sparebanks konsept Himla Banktjenester kan alle vise til sterk vekst. 

Når Sbanken la frem sin tredjekvartalsrapport fredag var utlånsboken 0,8 prosent lavere enn ved utgangen av andre kvartal. 

Tallet er i seg selv lite, men ethvert nettofall i volum er dramatisk for Vekstbanken Sbanken. 

Vil ikke konkurrere 

– Vi har mistet kunder med belåningsgrad under 50 prosent til sparebankene som har veldig aggressive priser innen dette segmentet. Sbanken ønsker ikke å konkurrere i dette segmentet slik prisingen er nå, sier adm. direktør Øyvind Thomassen til Finansavisen.

En tanke jeg har lekt litt med, er å plassere en annonse i Bergens Tidende for Bulder Bank
Øyvind Thomassen, Sbanken

Han mener det er interessant at disse aktørene tilbyr konkurransedyktige vilkår til nye kunder, gjerne i andre geografiske områder enn der de har sine eksisterende kunder.

– Bankene tilbyr ekstremt lave renter til helt nye kunder, mens de eksisterende, lojale kundene gjennom mange år betaler en mye høyere rente. Sbanken kunne aldri funnet på å forskjellsbehandle kundene slik, sier Thomassen og sender en sterk oppfordring til Sparebanken Vests kunder:

– En tanke jeg har lekt litt med, er å plassere en annonse i Bergens Tidende hvor jeg hilser til Sparebanken Vests kunder og oppfordrer de om å flytte sine lån til Bulder Bank – eller oss, om Bulder Bank ikke skulle fenge. 

– Dersom Sparebanken Vest plutselig mister sine trofaste kunder til Bulder Bank, er det liten tvil om at det ikke vil se pent ut på bunnlinja, sier Thomassen.

Så du tror ikke lån med så lave renter gir en tilfredsstillende egenkapitalavkastning?

– Jeg har overhode ikke tro på at boliglån med så lave renter gir en tilfredsstillende egenkapitalavkastning. Da har disse bankene et avkastningskrav som er langt under 10 prosent, og hvis eierne er fornøyd med det så er det helt greit, sier Thomassen og fortsetter:

– De kan vokse, men det er fordi de har kapital til å vokse nå. Det er imidlertid en begrensning på hvor mye de kan vokse. Må de ut og hente mer penger for å finansiere enda mer vekst, kan de glemme å ha marginer på så lave renter, sier Thomassen.

Endret strategi

Nå vil Sbanken bort fra boliglånskunder med lav belåningsgrad og sikter seg heller inn mot kunder med høy belåningsgrad.  

– Vi er svært konkurransedyktige på større lån og høy belåningsgrad, og de seneste to kvartalene har det vært all time high kundevekst, sier Thomassen.

Hvor lenge er dere komfortable med å miste markedsandeler?

– Jeg tror ikke vi kommer til å tape markedsandeler for jeg ser at vi vokser i de segmentene vi ønsker å være i. Når vi i løpet av første og andre kvartal lanserer mye bedre løsninger for mellomfinansiering og finansieringsbevis, er jeg helt overbevist om at vi kommer til å vokse der vi vil vokse, sier Thomassen.

Thomassen er tydelig på at kunder med belåningsgrad under 50 prosent ikke vil fortsette å flykte i evig tid.

– Boligmarkedet i Norge er på nesten 3.000 milliarder kroner, og de tre aktørene vi snakker om her har er en kapasitet på opptil 50 milliarder kroner, så det er en veldig liten del av markedet. Disse aktørene kommer ikke til å ta over boliglånsmarkedet, humrer Thomassen.

Sterk egenkapitalavkastning

Sbanken oppnådde et resultat før skatt på 274 millioner kroner i tredje kvartal, en nedgang fra 283 millioner i samme kvartal i fjor. Egenkapitalavkastningen ble 12,2 prosent, noe som er i øverste sjiktet av det bankene har oppnådd dette kvartalet.

– Vi leverer et sterkt kvartal. Banken har levert styrket lønnsomhet, understøttet av økt utlånsmargin, god kostnadskontroll og reduserte tap, kommenterer Thomassen. 

Sbanken

(Mill. kr)3. kv./203. kv./19
Rentenetto422421
Sum inntekter470496
Resultat før utlånstap303320
Resultat før skatt274283