Sveaas-bankene kan fly til Luxembourg

Stein Erik Hagen dumper alle Komplett Bank-aksjene til Kistefos. Det kan føre til at banken forsvinner til Luxembourg, ifølge analytiker.

PÅ KJØPER'N: Christen Sveaas blar opp 313 millioner kroner for Stein Erik Hagens 35,7 millioner Komplett Bank-aksjer.  Foto: Iván Kverme
Bank

Stein Erik Hagens investeringsselskap Canica Invest har inngått en avtale om salg av 35,7 millioner aksjer i Komplett Bank  til Christen Sveaas’ investeringsselskap Kistefos.

– En kompetent eier selger, og en kompetent eier kjøper. Som børsnotert selskap er man forberedt på at aksjer vil skifte hender, oppsummerer adm. direktør Jan Haglund i Komplett Bank.

Aksjemarkedet jublet, og sendte Komplett Bank-aksjen opp over 10 prosent på Oslo Børs på det meste mandag.

Fin pris

Prislappen i transaksjonen er 8,75 kroner pr. aksje, noe som medfører at Kistefos kjøper Komplett Bank-aksjene for om lag 313 millioner kroner. Fredag sluttet Komplett Bank-kursen på 7,7 kroner. Sveaas betaler dermed en premie på 14 prosent mot fredagens sluttkurs.

Analytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier mener Sveaas har fått aksjene til en billig penge.

– Det er en fin pris, absolutt. Jeg mener forbrukslånsbankene har vært rimelig priset i lang tid. Det er positivt at det endelig skjer noe i dette segmentet, sier Gjerland til Finansavisen.

GO LUXEMBOURG: Analytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier mener Kistefos kan fusjonere Komplett Bank og Instabank inn i Advanzia. Foto: Iván Kverme

Adm. direktør Bengt A. Rem i Kistefos er enig med Gjerland.

– Generelt kan jeg vel si at prisingen av denne type banker bærer preg av at de har vært litt «out of favour» og det er situasjoner vi i Kistefos liker, skriver Rem i en e-post til Finansavisen.

Kapital- og kostnadssynergier

Kistefos har lang erfaring og god kompetanse innenfor segmentet. Kistefos eier i dag 60 prosent av den Luxembourg-baserte forbrukslånsbanken Advanzia Bank, i tillegg er Kistefos største eier i Instabank med en eierandel på 24,99 prosent. Kistefos eide også 30 prosent av aksjene i Ya-bank som ble kjøpt opp i 2015 av svenske Resurs Bank for 1,6 milliarder kroner.

Dersom transaksjonen godkjennes av Finanstilsynet vil Kistefos sitte på totalt 23,97 prosent av aksjene i Komplett Bank.

Gjerland mener Kistefos kan skape både kapital- og kostnadssynergier.

– Kistefos kan skape bedre kapitalsynergier både for Komplett Bank og Instabank ved å fusjonere disse inn i Advanzia. Alternativet er å forsøke å fusjonere Instabank og Komplett Bank for å få ned kostnadene, slik vi har sett med Easybank og BRAbank-caset, sier Gjerland.

Mest å hente på kapitalsiden

Analytikeren tror imidlertid det er på kapitalsiden Kistefos kan skape de største synergiene.

Instabank har en ren kjernekapitaldekning på 18,8 prosent, Komplett Bank ligger på 22,2 prosent, mens Advanzia ligger på rundt 12–15 prosent avhengig av hvor mye penger de deler ut, ifølge Gjerland. 

– Det er fortsatt ulike kapitalregimer rundt om i Europa, og Norge har et noe strengere regime enn andre land. Å flytte bankene ut av Norge kan være en fordel.

– En mulighet Kistefos har er å fusjonere Komplett Bank og Instabank inn i Advanzia. Da kan man kjøre den nye banken på et mye lavere kjernekapitalnivå enn det man kan i Norge, og «nye» Advanzia kan utnytte den ekstra kapitalen til ytterligere vekst eller utdeling til aksjonærene, sier Gjerland.

Analytikeren påpeker at dersom Kistefos for eksempel skulle ønske seg en børsnotering, så kan man være notert i Oslo (dagens Komplett Bank notering) og forbli en Luxembourg-basert bank («nye» Advanzia), for å kunne utnytte fordelene fullt ut.

jan erik gjerland
kistefos
christen sveaas
KOMP
Nyheter
Børs
Bank