Kursløft på fusjonsnyhet

SpareBank 1 BV og Sparebanken Telemark fusjonerer. Det førte til kursløft for egenkapitalbevisene på en ellers rød Oslo Børs mandag. 

NY KONSERNSJEF: Per Halvorsen, adm. banksjef i Sparebanken Telemark, blir ny konsernsjef når banken han i dag leder slår seg sammen med SpareBank 1 BV.  Foto: Eivind Yggeseth
Bank

Forrige uke skrev Finansavisen om nye tider for sparebanksektoren. Adm. direktør Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest spådde ny fusjonsbølge i sektoren som følge av tøffere rammebetingelser.

«Bevegelsene vi ser nå tyder på at kartet i sparebanknæringen, som så mange ganger før, skal tegnes på ny for å sikre en konkurransedyktig sparebanksektor», sa Kjerpeseth.

Ønsker å være i forkant

Den seneste tiden har det vært antydninger til mer bevegelse i sparebanksektoren, og mandag morgen offentliggjorde SpareBank 1 BV og Sparebanken Telemark følgende: 

«Vi har inngått en intensjonsavtale om sammenslåing og vil sammen danne SpareBank 1 Sørøst-Norge».

– Bankene er i attraktive markedsområder som grenser til hverandre og har sammen identifisert et kommersielt grunnlag for en større og mer slagkraftig bank, sier adm. banksjef Per Halvorsen i Sparebanken Telemark til Finansavisen og utdyper:

– Det vil bli krevende å drive bank de neste årene og vi ønsker å være i forkant av den utviklingen vi nå ser. Det er krevende å drive bank med hensyn til compliance, kredittlinjer og priskonkurranse. 

Partene har blitt enige om at konsernsjefen i den sammenslåtte banken skal komme fra Sparebanken Telemark, og med dette blir Halvorsen sjef i den nye banken. 

Kursløft 

SpareBank 1 BV har mål om en egenkapitalavkastning på 10 prosent, mens Sparebanken Telemark har på sin side et mål om en egenkapitalavkastning over 9 prosent. Det er ikke noe å skryte av i banksammenheng. 

Ved å slå sammen de to sparebankene forventes det nå at SpareBank 1 Sørøst-Norge vil levere en årlig egenkapitalavkastning på 11 prosent.

Fusjonsnyheten og den høyere forventede egenkapitalavkastningen førte til kursløft for begge egenkapitalbevisene på en ellers rød Oslo Børs mandag.

En time før stengetid på Oslo Børs var Sparebanken Telemarks egenkapitalbevis opp nesten fem prosent, mens SpareBank 1 BV's egenkapitalbevis var opp omlag to prosent.

Pareto-eier Svein Støle er gjennom sitt investeringsselskap Pareto Invest fjerde største eier i SpareBank 1 BV og 17. største i Sparebanken Telemark.

Med mandagens kursoppgang har Støle verdier i de to sparebankene for nesten 70 millioner kroner.

Melesio Invest, som eies av de tidligere ABG-toppene Oscar Semb Fredricsson, Petter Bjertnæs, Arild Abel Engh og Roy Oddvar Myklebust, er syvende største eier i SpareBank 1 BV og 12. største eier i Sparebanken Telemark, og sitter på verdier for nesten 45 millioner kroner i de fusjonerende bankene. Myklebust styrer også Catalina Invest som sitter på egenkapitalbevis verdt nesten 40 millioner kroner i de to sparebankene.

ABG-gjengen har dessuten selskap på aksjonærlistene av sin gamle sjef Jan Petter Collier, samt Skagen-veteranene Kristian Falnes og Harald Espedal.

PÅ EIERSIDEN: ABG Sundal Collier-medgründer Jan Petter Collier har egenkapitalbevis for nesten 30 millioner kroner i de to sparebankene gjennom investeringsselskapet Sanden AS. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB scanpix

Blir syvende største

SpareBank 1 Sørøst-Norge vil bli den syvende største sparebanken i Norge med en pro-forma forvaltningskapital på 93 milliarder kroner. 

– En bank med den størrelsen og musklene vi nå får vil være bedre i stand til å gå inn i et tøft marked. En sammenslåing vil spesielt øke konkurransekraften i bedriftsmarkedet, men også i privatmarkedet og i kapitalmarkedet, samt bidra til utvikling i de enkelte lokalsamfunnene, sier Halvorsen.

– Vi vil kunne ha regionbankens kraft samtidig som vi vil ha lokalbankens tilhørighet. Det er veldig viktig for oss, presiserer Halvorsen.

– Vil dere søke om IRB-godkjennelse?

– Med sammenslåingen vil vi nærme oss å kunne bli en IRB-bank. Vi vil få en bedriftsmarkedsportefølje på rundt 20 milliarder kroner og vi vil søke om IRB-godkjennelse når vi kvalifiserer for dette, sier Halvorsen.

Med en IRB-godkjennelse vil sparebanken kunne bruke interne modeller for å fastsette sine risikovekter, og det medfører gjerne lavere kapitalkrav. 

Synergier på 75 til 120 mill.

De to sparebankene har foreløpig identifisert 75–120 millioner kroner i årlige synergier når disse er fullt innfaset, og det er en jevn fordeling mellom henholdsvis inntekts- og kostnadssynergier, ifølge Halvorsen.

Transaksjonskostnader og implementeringskostnader for å realisere synergier forventes å påløpe i 2021 til 2022 og er foreløpig samlet estimert til å utgjøre 110 til 130 millioner kroner. Det er forventet at synergiene er fullt ut realisert i 2024.

– Dere har nå mål om å løfte egenkapitalavkastningen til 11 prosent, hva blir mest utfordrende? 

– Jeg tror inntektsvekst og kapitaloptimalisering vil bli mest utfordrende, svarer Halvorsen. 

sparebanken telemark
sparebank 1 bv
per halvorsen
svein støle
jan petter collier
roy oddvar myklebust
abg sundal collier
Nyheter
Børs
Bank