<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har ikke lånt ut mer siden før finanskrisen

Britiske utlånere har ikke godkjent flere boliglån siden 2007. 

Publisert 4. jan. 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 291 ord
TROSSET CORONA: Både utlån og boligprisene steg i rekordstort tempo i Storbritannia mot slutten av 2020.  Foto: Bloomberg

I november godkjente britiske lånegivere mer enn 100.000 nye lån, Noe som er det meste siden starten av finanskrisen i 2007, melder Reuters.

Etter at boligmarkedet i England falt sammen i april og mai, har det vært en økning etter å flytte, delvis drevet av en midlertidig lettelse i eiendomsskatten som utløper i slutten av mars. 

– Det britiske boligmarkedet har hatt den travleste julen på over ti år, sier adm. direktør David Ross i eiendomsselskapet Hometrack. 

Veksten i boligmarkedet står som en sterk kontrast til mange andre sider av økonomien som sliter med å komme seg etter nedstengingen, spesielt etter en ny virusvariant ble oppdaget i Storbritannia i forrige måned. 

Rekordstort fall for forbrukerlån

Mandagens tall fra Bank of England viser at deft ble totalt ble godkjent 105.000 lån i november, det meste siden august 2007. Dette var langt estimatene til Reuters, hvor økonomene hadde sett for seg en nedgang til 82.500 utlån. 

I forrige uke kom tallene som viste at 2020 fikk den største årlige økningen i boligprisene i Storbritannia på seks år, på 7,3 prosent. Også det var over forventningene. 

I tillegg til skatteinsentivene, har mer arbeid hjemmefra vært med på å øke etterspørselen etter både større landlige boliger og forstadsboliger i forhold til sentrumsboliger, skriver Reuters. 

I kontrast til veksten blant boliglån, falt usikret utlån til forbrukerne på årsbasis i rekordfart – både på grunn av nedstengningene og fordi flere frykter arbeidsledighet i 2021. Netto forbrukslån falt med 1.539 milliarder pund i november, det tilsvarer 17.877 milliarder kroner – omtrent i tråd med prognosene – en nedgang på 6,7 prosent sammenlignet med november 2019. Det er det største fallet siden man begynte å registrere usikret utlån til forbrukerne i 1994.