<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Historiens største bank-blunder

Citibank overførte 7,7 milliarder ved en feiltakelse.

Publisert 17. feb. 2021 kl. 15.42
Oppdatert 17. feb. 2021 klokken 15.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 262 ord
BLUNDER: Citibank har ved en feil overført milliarder av verdier. Avbildet: Michael Corbat, konsernsjef i Citigroup. Foto: NTB

En amerikansk domstol har konkludert med at Citibank ikke vil få tilbake store deler av pengene de ved en feiltakelse overførte til långivere hos Revlon. 

– En av de største blunderne i bankhistorien, konkluderer domstolen med.

Citibank har opptrådt som Revlons låneagent og skulle sende ut 8 millioner dollar i rentebetalinger til kosmetikkselskapets långivere. Istedenfor overførte Citibank nesten 100 ganger det beløpet, inkludert 175 millioner til et hedgefond.

Totalt overførte Citibank rundt 900 millioner dollar, eller 7,7 milliarder kroner, til Revlons långivere.

Tilbake i august gikk Citibank rettens vei, men fortsatt mangler 500 millioner dollar fra ti forskjellige selskaper.

Unntak for regel

Normalt blir man i USA straffet dersom man bruker midler som ikke er ens egne og som ved en feiltakelse har blitt overført til konto. 

New York har imidlertid unntak for denne regelen: Hvis den som får pengene har krav på dem, og ikke vet de er overført ved en feil, kan den beholde pengene.

Pengene Citibank overførte var ifølge Brigade og HPS Investment Partners det eksakte beløpet Citibank skylte dem for et annet lån.

– Vi er meget fornøyd med dommer Furmans gjennomtenkte og detaljerte beslutning, sier Benjamin Finestone som representerte Brigade og HPS.

Irrasjonelt

Den amerikanske domstolen har besluttet at långiverne kan ha trodd at overføringene var gjort med viten og vilje, og får dermed beholde pengene.

«Å tro at Citibank, en av verdens mest sofistikerte finansielle institusjoner, har gjort en feil som aldri har blitt gjort før og i størrelsesorden av nesten én milliard dollar, vil være på grensen til irrasjonelt», skriver domstolen i rettsdokumentet.

– Vi er sterkt uenige med avgjørelsen og vil anke, sier Citigroup i en uttalelse.