Storeiere ler av NOFI-budet på 17,8 mrd

Nordax legger inn et bud på 95 kroner pr. aksje i Bank Norwegian. Det får det belgiske hedgefondet TreeTop til å steile, og flere medaksjonærer vender tommelen ned.

DRAKAMP: Bank Norwegian og adm. direktør Tine Wollebekk ble brått mer populær torsdag morgen.  Foto: Foto: Iván Kverme
Bank

Gråmarkedsyndlingen Bank Norwegian ble raskt voksen etter å ha gått på børs i 2016. Siden 2017 har kursen slitt med å etablere seg over 100 kroner, og torsdag morgen kom endelig budet fra bankens største eiere. 

Gjennom sin heleide svenske forbrukslånsbank, Nordax, legger den nordiske PE-forvalteren Nordic Capital og det finske finanskonsernet Sampo inn et bud på 95 kroner pr. aksje i Bank Norwegians mor, Norwegian Finans Holding (NOFI). Det virker ikke å imponere noen av de toneangivende aksjonærene i NOFI.

Det belgiske hedgefondet TreeTop eier 4,5 prosent av Bank Norwegian. TreeTop-forvalter Jacques Berghman er klar i sin melding om budet: 

– Nordax-budet er latterlig.

– Fra 2014 til 2019 økte Bank Norwegian EPS-en med seksgangeren, og om vi ser for oss at banken kan doble sin inntjening de neste fem årene, vil da NOFI-aksjen stå i 250 kroner pr. aksje om vi har en enkel P/E på 13, sier Berghman.

Berghman opplyser at TreeTop Asset Management har vært inne i NOFI i fire–fem år, noe han gleder seg stort over:

– Selskapet er helt unikt, og burde blitt ansett av eventuelle budgivere som en europeisk spiller – ikke bare en lokal aktør. Nordax har åpenbart tenkt å komme unna med at dette er en norsk bank, som prises som norske banker, men det holder ikke, sier Berghman, og fortsetter:

– Om vi legger til grunn at banken skal kunne øke sin inntjening de neste fem årene og at det ligger an til å vokse ut i Europa, da skal banken ha en multippel på 20, som det ville vært naturlig å ha for et fintech-selskap. Det er det vi snakker om her, sier Berghman.

KRITISK: TreeTop-forvalter Jacques Berghman. Foto: TREETOP

Han mener dermed at et bud på NOFI burde være på 130 til 150 kroner pr. aksje, som er milevis over de 95 kronene Nordax byr torsdag morgen. Med en P/E på 20 kan NOFI-aksjen ifølge Berghman være på 400 kroner om fem år.

På gjerdet

Nordax-sjef Jakob Lundblad mener på sin side at budet er høyt (se egen sak neste siden), mens analytikerne rister på hodet (se undersak) som Berghman. Det er trolig flere skeptikere blant NOFI-aksjonærene.

NOFI har en rekke kjente aksjonærer, som Egil Stenshagen med drøyt 2,4 prosent av aksjene. Hans medarbeider Kjetil Garstad sitter for tiden i NOFI-styret. Tidligere styreleder i både NOFI og Norwegian, Bjørn Kise, eier sammen med sin familie 2,9 prosent av banken. Kises forretningspartner, Bjørn Kjos, overførte for mange år siden bankaksjene til barna, deriblant sønnen Lars Ola Kjos. 

SOMMEREN 2016: Daværende styreleder i NOFI, Bjørn Kise, delte ut cashpoints-sjokolademynter etter børsnoteringen. Foto: Iván Kverme

Bjørn Kjos har kreditert sønnen for ideen til Bank Norwegian, og Lars Ola Kjos eier 1,6 prosent av aksjene. Den posten har en verdi på nær 300 millioner kroner, når aksjekursen står i 100 kroner.

Folketrygdfondet sitter på en NOFI-post på 9,9 prosent, og fondets direktør for aksjer, Nils Bastiansen, sier følgende om budet:

– Vi ser at budet er annonsert, og vi vil nå sette oss inn i budet og gjøre vår vurdering.

Investor Torstein Tvenge eier på sin side drøyt 1 prosent av NOFI, og han uttaler til Finansavisen:

– Jeg synes 95 kroner er for billig. De må nok opp i 110–115 kroner før det blir aksept, sier Torstein Tvenge.

– Sier du nei til budet?

– Jeg sier nei til 95 kroner, sier Tvenge.

SIER NEI: Investor Torstein Tvenge. Foto: Eivind Yggeseth

Det er ikke utenkelig at de andre, kjente norske aksjonærene er minst like skeptiske som Tvenge, og det finner Berghman logisk:  

– Bank Norwegian er et unikt og moderne selskap innen den finansielle sektoren. Banken opererer dessuten i en høymarginbusiness.

– Banken er langt mer digital enn Nordax, legger Berghman til.

Berghman viser til at Bank Norwegian har endret seg drastisk de seneste tre årene.

– Banken har byttet ledelse helt eksellent. Banken er heller ikke like avhengig av sine bånd til flyselskapet Norwegian på samme måte som det var tidligere, og den bygger nå et sterkt fundament i Norden. Banken er veldig interessant for flere større investorer, sier Berghman.

Han mener å ha snakket med større fond i Europa, som har sett mot NOFI.

– Denne banken er interessant i et lengre perspektiv fordi dens forretning i dag er så konkurransedyktig som den er, og den burde ikke lenger bare være å anse som en lokal spiller.

Nordax-aksjer øker sjansen

Nordax har Nordic Capital og Sampo i ryggen, og ønsker å kjøpe samtlige aksjer i NOFI. Nordax skriver imidlertid at banken vil nøye seg med en akseptgrad på 50,1 prosent i NOFI. Om Nordax kjøper 50,1 prosent, og ikke kjøper NOFI-aksjene av sine egne eiere, vil trioen ha 73 prosent av aksjene i NOFI.

Nordax skriver i børsmeldingen: «ser en vesentlig fordel ved å bli en majoritetsaksjeeier».

Berghman mener TreeTop og andre aksjonærer vil bli avspist, dersom de forblir minoritetsaksjonærer i NOFI med Nordax som majoritetseier.

– Hva er poenget med det?! Dersom Nordax skal kjøpe NOFI, må Nordax kjøpe hele banken slik at den kan flytte Bank Norwegian ut av Norge og norske kapitalregler. Først da vil denne transaksjonen ha en mening.

– Hva om du fikk oppgjør i Nordax-aksjer, hvordan ville du da stilt deg til dette budet?

– Det ville gjort budet mer attraktivt, dersom det var på riktig prising. Da ville også NOFI-aksjonærene kunne ta del i den framtidige oppsiden i det å flytte Bank Norwegian ut av norsk kapitalregime.

PE-forvalteren Nordax og finanskonsernet Sampo spleiset våren 2018 på Nordax, og tok da den svenske banken av børs. Fra før eier Nordic Capital også Resurs Bank.