– Vil være å stjele

Flere analytikere blåser av NOFI-budet og ser betydelig oppside. 

ALTFOR LAVT: En rekke analytikere mener budet på 95 kroner pr.aksje er altfor lavt. Analytiker Thomas Svendsen i SEB ser betydelig oppside med flere budgivere.  Foto: Ivan Kverme
Bank

Nordax Banks bud på 95 kroner pr. aksje, utelukkende i kontanter, utgjør en premie på 16,5 prosent i forhold til NOFI-aksjens sluttkurs onsdag på 81,55 kroner. 

SEB-analytiker Thomas Svendsen rister på hodet av budet. 

– Dersom Nordax får overtatt Bank Norwegian til denne lave P/E-en, og man også tar i  betraktning kapitalfrigjøringen, vil det være å stjele. Vi forventer betydelig mer oppside, skriver Svendsen i en analyseoppdatering. 

– Aksjen kan kanskje gå til 143 kroner i et positivt scenario med flere budgivere, skriver Svendsen videre.

– Altfor lavt

Analytiker Ulrik Årdal Zürcher i Nordea Markets mener budet virker altfor lavt og tror Nordax må strekke seg mye lengre for at budet skal bli akseptert, minst til 120 kroner pr. aksje.

Analytikeren mener det er en betydelig synergi i form av lavere kapitalkrav, som utgjør 21 kroner pr. aksje.

– Faktumet er at Nordax byr 74 kroner pr. aksje (95 kroner minus kapitalsynergien på 21 kroner, red.anm.). Dette er lavere enn NOFIs sluttkurs onsdag på 82 kroner, skriver Årdal Zürcher i en analyse.

«Kun P/E på 8,4»

SpareBank 1-analytikerne Tiril Flørnes Støle og Nils Christian Øyen er heller ikke imponert over budet. 

– Budet på 95 kroner pr. aksje tilsier en P/E på 10 ganger konsensus-EPS, og det kan sammenliknes med Norwegian Finans Holdings’ P/E-snitt på 8,5 de siste fire årene. På våre estimater tilsvarer budet en P/E på 10,1 ganger våre 2021-estimater for banken og 9,0 ganger våre 2022-estimater, sier analytikerne, og legger til: 

– Hvis vi trekker ut Bank Norwegians overskuddskapital, basert på norske kapitalkrav, på 16 kroner pr. aksje tilsvarer budet kun en P/E på 8,4. 

Budet er også bare en krone høyere enn SpareBank 1-analytikernes kursmål.

– Vårt kursmål verdsetter selskapet «stand-alone» og vi har ikke inkludert synergier fra et mulig oppkjøp selv om vi har påpekt at dette er en mulig positiv oppside fra våre estimater. Gitt de store synergiene i denne transaksjonen, spesielt på grunn av mer liberale svenske kapitalkrav, synes vi et bud på 95 kroner pr. aksje er noe lavt, sier analytikerne.

Pareto Securities er mest positivt. 

– Vi har en Hold-anbefaling på NOFI. Det er enkelt å regne seg frem til et høyere bud, men det indikerte budet er også forståelig, skriver analytiker Vegard Toverud i en oppdatering torsdag.