– DNB legger en effektiv stopper for at andre kommer på banen

Flere aktører har nå solgt seg ut av Sbanken, viser ferske aksjonærlister. – DNB legger en effektiv stopper for at andre kommer på banen, sier Delphi Norge forvalter Espen Furnes. 

SOLGT SEG NED: Forvalter Espen Furnes i Delphi Norge har solgt over halve aksjeposten i Sbanken forrige uke. Foto: Eivind Yggeseth
Bank

Tirsdag ble det kjent at flere aktører har solgt seg helt ut av eller ned i Sbanken de seneste dagene. Johan H. Andresens investeringsselskap Ferd og fondene Landkreditt Utbytte og Delphi Norge er blant aktørene. De har valgt å få pengene på konto og trenger ikke bekymre seg for om Konkurransetilsynet vil godkjenne oppkjøpet. Men på den andre siden gir aktørene fra seg muligheten for ytterligere gevinst dersom det kommer et høyere bud. 

– Vi solgte 200.000 aksjer i markedet forrige uke, men vi har fortsatt litt over 230.000 aksjer, sier forvalter Espen Furnes i Delphi Norge til Finansavisen.

Furnes anser sannsynligheten for budkrig som nokså liten. 

– Det har vært kjent i markedet at Sbanken har vært åpen for strukturendringer en god stund nå, så vi antar at andre alternative budgivere har vært involvert i forkant, sier Furnes, som også legger til at han synes budprisen er fair. 

– Tror du DNB får aksept over 90 prosent?

– Jeg tror DNB kanskje kan bli presset til å by litt mer, og det er også grunnen til at vi har valgt å ikke selge hele aksjeposten, sier Delphi Norge-forvalteren.

DNB kjøper seg opp

Fredag kunngjorde DNB at banken har kjøpt Sbanken-aksjer i markedet, og sitter nå på 9,5 prosent av aksjene. Det kan blokkere for andre interessenter, og Furnes tror det er liten sannsynlighet for at en annen nordisk bank dundrer inn og byr over DNB.

– Etter aksjekjøpene forrige uke ligger DNB på et nivå som legger en effektiv stopper for at andre kommer på banen. Da må det i så fall være et bud som ligger betydelig over DNBs bud, slik at DNB er villige til å selge aksjene, sier Furnes. 

– Det kan selvsagt skje, men jeg tror DNB nå har en posisjon som gjør at den setter en stopper for andre aktører. Jeg ser ikke helt for meg at noen ønsker å være med på det spillet der, sier Furnes.

Han legger også vekt på at DNB er en av Europas mest solide banker. 

– DNB har de dypeste lommene. Banken har kapitalen tilgjengelig og billig funding. Det er ingen andre som har like billig funding som DNB, legger Furnes til.

Skal DNB kjøpe seg opp til over 10 prosent må banken søke Finanstilsynet om godkjenning som kvalifisert eier i bank. En slik godkjennelse vil ta tid, og vil trolig ikke bli gjennomført før en vurdering av konkurransesituasjonen er ferdig.

Ferd er helt ute

Ferd var syvende største aksjonær i Sbanken og satt på 3,26 millioner aksjer da DNB torsdag i forrige uke la inn budet på 11,1 milliarder kroner.

Nå har investeringsselskapet solgt hele aksjeposten. 

– Jeg bekrefter at vi har solgt alle aksjene våre i Sbanken, sier Ferd-sjef Morten Borge til Finansavisen.

Aksjonærlistene som kommer med to dagers etterslep medfører at salget skjedde torsdag eller fredag forrige uke. Sbanken-kursen svingte i løpet av de dagene mellom 103 og 106,60 kroner, slik at Ferd fikk mellom 335 og 348 millioner kroner for aksjene.

Ferd deltok i børsnoteringen i 2015 da Sbanken kursen var nede på 40-tallet, og har også kjøpt seg mye opp under pandemien, til kursnivåer fra 40 til 50 kroner. Ferd har trolig mer enn doblet pengene. 

Da budet ble lagt frem, hadde DNB – under visse vilkår – sikret seg aksept fra største aksjonær, Altor. I motsetning til Altor, har Ferd ikke akseptert tilbudet DNB har fremsatt til aksjonærene. Derfor kan man legge til grunn at aksjene er blitt solgt over børs.

SOLGT SEG UT: Ferd-sjef Morten Borge bekrefter at investeringsselskapet har solgt seg helt ut av Sbanken. Foto: Iván Kverme

Landkreditt solgt seg ut

Fondet Landkreditt Utbytte har også solgt seg helt ut av Sbanken. 

– Vi hadde 500.000 aksjer før budet ble annonsert, og vi har hatt en veldig hyggelig gevinst, sier porteføljeforvalter Sigurd Klev til Finansavisen.

– Hvilke vurderinger har dere lagt til grunn for salget?

– DNB har kommet med et bud på 103,85 kroner og det vurderes fra min side som et rimelig godt bud og det er også anbefalt av styret i Sbanken. Så kan det selvfølgelig komme høyere bud, men det får jo tiden vise, sier Klev.

– Jeg har valgt å selge aksjeposten for å bruke disse pengene på noe annet, heller enn å vente på et eventuelt høyere bud og et oppgjør fra DNB som ligger et stykke frem i tid. Dessuten er det også et krav om godkjenning fra diverse myndigheter, legger han til. 

– Har dere solgt aksjeposten til DNB?

– Det vet jeg rett og slett ikke, for aksjeposten er solgt gjennom en megler, sier Klev.

KASTET KORTENE: Porteføljeforvalter Sigurd Klev i Landkreditt Utbytte har solgt seg helt ut av Sbanken. Foto: Bjørn H. Stuedal

– Høyere bud kan komme

Analytikerne Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier og Thomas Svendsen i SEB er optimistiske til den videre kursutviklingen i Sbanken, og ingen av dem utelukker nye bud. 

«Man skal aldri utelukke en budkrig, men jeg tror DNB også må være villige til å sukre budet sitt litt for å få med seg tilstrekkelig med aksjonærer for å få 67 prosent majoritet», sa Gjerland til Finansavisen før helgen.

Gjerland har hevet sitt kursmål fra 85 til 137 kroner, mens Svendsen ligger på 122 kroner. Han mener DNBs bud på 104 kroner legger et gulv for Sbankens aksjekurs.

«Samtidig vil Sbanken levere egenkapitalavkastning på over 12 prosent i årene fremover med veldig lav risiko. Slik sett bør banken ha en høyere P/E enn dagens, og konkurrerende bud kan komme», sa Svendsen.

– Jeg registrerer at det er enkelte analytikere som er ute og mener Sbanken-aksjen er verdt 120 og 130 kroner. Det kan man jo selvfølgelig gjerne mene, og det får være opp til hver enkelt å vurdere sannsynligheten for at noen vil betale så mye. Enn så lenge er det ikke det, sier Klev.

Sbanken-aksjen handles til 104,20 kroner på Oslo Børs tirsdag ettermiddag.