<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftig resultathopp for DNB – tjente 8,3 milliarder

Tilbakeføring av tapsavsetninger gir et løft til DNBs resultater. Banken slår også analytikernes forventninger. – Optimismen er definitivt tilbake, sier konsernsjef Kjerstin Braathen. 

    Publisert 13. juli 2021 kl. 07.32
    Oppdatert 13. juli 2021 klokken 08.04
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 468 ord
    LEGGER FREM TALL: Fra venstre: Ottar Ertzeid - Finansdirektør, Kjerstin Braathen - Konsernsjef, Thomas Midteide - Konserndirektør Kommunikasjon og Bærekraft.  Foto: Siv Dolmen

     

    DNB fikk et resultat før skatt på 8,3 milliarder kroner i årets andre kvartal. Det er en økning fra 6,3 milliarder kroner i tilsvarende kvartal i fjor.

    På forhånd ventet analytikerne at DNB ville legge frem et resultat før skatt på 7,2 milliarder kroner, ifølge TDN Direkt. 

    På samme tid i fjor måtte DNB sette av over to milliarder kroner til fremtidige utlånstap. Nå er utsiktene bedre og DNB tilbakefører nå avsetninger på netto 833 millioner kroner. Netto renteinntekter ender på 9,4 milliarder kroner i andre kvartal, noe som er på samme nivå som tilsvarende kvartal i fjor.

    – Merker optimismen

    «Etter et svært godt første kvartal styrkes DNBs utvikling ytterligere gjennom andre kvartal, støttet av høyere vekst som følge av gjenåpningen av norsk økonomi og solid likviditet i de fleste husholdninger», skriver DNB. 

    Konsernsjef Kjerstin Braathen kan meldte om høy aktivitet og optimisme: 

    – Selv om vi ikke har lagt pandemien helt bak oss ennå, er optimismen definitivt tilbake i næringslivet og norske husholdninger. Vi merker vekst i alle deler av banken, og jeg kan ikke huske et kvartal med tilsvarende høy kundeaktivitet langs hele bredden av vårt tjenestespekter, sier Braathen i børsmeldingen.

    Egenkapitalavkastningen ble på 11,1 prosent for kvartalet, noe DNB forklarer med høy aktivitet og vekst i alle områder av banken og netto tilbakeføringer av tapsavsetninger.

    Rekordhøye provisjonsinntekter

    DNB har en ambisjon om en utlånsvekst på 3-4 prosent årlig. Gjennom kvartalet har DNB hatt en vekst på utlån på henholdsvis 1,4 prosent og 2,7 prosent i person- og bedriftsmarkedet.  Innskuddsveksten for kvartalet ble 4,1 prosent.

    DNB skriver videre at det opplevde vekst i alle kundesegmenter og områder av banken, med særlig høy kundeaktivitet innen kapitalinnhenting og børsnoteringer, og langs hele bredden fra langsiktig sparing og kapitalforvaltning, til eiendom og forsikring. 

    Inntektene fra kundedrevne aktiviteter (provisjonsinntekter) var rekordhøye og økte med 486 millioner kroner, eller 20,3 prosent sammenliknet med tilsvarende periode i fjor, og 9,6 prosent sammenliknet med første kvartal 2021. 

    «Det høye nivået på nordmenns sparing og investeringer ble opprettholdt, selv om forbruket har økt i takt med gjenåpningen av samfunnet», fremgår det videre. 

    DNB

     
    (Mill. kr) 2.kv/21 2.kv/20 Est.
    Netto renteinntekter 9.409 9.451 9.390
    Totale inntekter 13.593 14.123 13.539
    Tapsavsetninger 833 −2.120 −456
    Resultat før skatt 8.285 6.295 7.241

    DNB

     
    • Norges største bank både i person- og bedriftsmarkedet med 233.000 bedriftskunder og 2,1 millioner personkunder. 
    • Har en forvaltningskapital på 3.000 milliarder kroner, hvorav samlede utlån utgjør 1.700 milliarder. 
    • Konsernsjef er Kjerstin Braathen 
    • Største aksjonær er den norske stat ved Nærings- og handelsdepartementet (34 prosent). 
    • Nest størst er Sparebankstiftelsen DNB (8 prosent). 
    • DNB Asset Management forvaltet fond og aksjer for 742 milliarder kroner ved utgangen av 2020, og hadde en markedsandel på 35,2 prosent i det norske personmarkedet.