<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekordhøye inntekter for Pareto Bank

Utlånsvekst, gebyrinntekter og lavere kostnader på innskudd og markedsfinansiering bidro til rekordhøye netto renteinntekter på 213 millioner kroner i andre kvartal. 

    Publisert 20. juli 2021 kl. 07.31
    Oppdatert 20. juli 2021 klokken 09.14
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 414 ord
    GOD DRIV: Adm. direktør Tiril Haug Villum i Pareto Bank la frem rapporten for andre kvartal tirsdag morgen. Her ved en tidligere anledning.  Foto: Iván Kverme

     

    Nisjebanken Pareto Bank rapporterer tirsdag morgen et resultat før skatt på 174 millioner kroner i årets andre kvartal. Til sammenligning fikk banken et resultat før skatt på 170 millioner kroner i andre kvartal i fjor.

    Bankens netto renteinntekter ble 213 millioner kroner i andre kvartal, noe som er rekord siden banken ble etablert i 2008. I samme periode i fjor var netto renteinntekter 184 millioner kroner. 

    Rentemarginen mellom utlån og innskudd var 5,9 prosent i andre kvartal, en oppgang fra 5,4 prosent i andre kvartal i fjor. Utlånsmarginen løftes av utlånsrelaterte gebyrinntekter og løpende tilpasning av utlånsrenter på nye engasjementer. Utlånsvekst, lavere markedsrenter og lavere kostnader knyttet til innskudd har også bidratt til å øke netto renteinntekter, melder banken. 

    «Aktiviteten i første halvår var god, og dette ventes å fortsette i takt med gjenåpningen. I andre halvår forventes det en moderat volumøkning hensyntatt innfrielser knyttet til ferdigstillelse av eiendomsprosjekter. Bankens lønnsomhetsambisjon står fast på 14 prosent», skriver banken i børsmeldingen. 

    Egenkapitalavkastning etter skatt ble 14,7 prosent i andre kvartal. 

    Reverserer tap

    Normalisering og gjenåpning fører til bedre vekstutsikter. Som følge av dette ble sannsynlighetene for enkelte av scenarioene med høyest tap redusert i modellen for forventet kredittap. Dette førte til at nedskrivinger og tap på utlån ble reversert med kr 3,4 millioner kroner i andre kvartal. 

    Netto utlån til kunder var 15,3 milliarder kroner ved utgangen av andre kvartal, mot 15,1 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal. Veksten har primært kommet innen prosjektfinansiering av eiendom og selskapsfinansiering, melder Pareto Bank. 

    Pareto Bank hadde en ren kjernekapitaldekning på 16,9 prosent ved utgangen av andre kvartal. Til sammenligning var den rene kjernekapitaldekningen 16,8 prosent ved utgangen av første kvartal i år. Reglene for risikovekting av eiendomsprosjekter ble avklart i andre kvartal, og bankens kapitaldekning er beregnet basert på disse, opplyses det. 

    Pareto Bank

     
    (Mill. kr) 2. kv./21 2. kv./20
    Netto renteinntekter 213,0 184,0
    Sum inntekter 212,0 208,0
    Tapsavsetninger –3,0 –0,1
    Resultat før skatt 174,0 170,0

    Pareto Bank

     
    • Forretningsbank spesialisert innen eiendom-, shipping- og selskapsfinansiering, med hovedkontor i Vika i Oslo. 
    • Banken startet i 2008 og har siden den gang etablert en sterk posisjon som långiver til mellomstore bedrifter på Østlandet, i tillegg til andre, store norske byer.
    • Adm. direktør er Tiril Haug Villum. 
    • Bankens forvaltningskapital utgjorde ved utgangen av andre kvartal 19,9 milliarder kroner.
    • Utlån til kunder var 15,3 milliarder kroner ved utgangen av andre kvartal.