<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Danske Bank henger etter konkurrentene i bedriftsmarkedet

Danske Banks sterke vekst i privatmarkedet i Norge opprettholdes. I bedriftsmarkedet er det mer labre tilstander – der faller utlånsvolumene. 

    Publisert 23. juli 2021 kl. 08.36
    Oppdatert 23. juli 2021 klokken 15.27
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 613 ord
    NORGE-SJEF: Sjef for Danske Banks norske virksomhet Trond Mellingsæter er fornøyd med god vekst i privatmarkedet, lavere kostnader og reduserte tapsavsetninger i andre kvartal.  Foto: Sturlason

    I Norge er Danske Bank den tredje største banken etter DNB og Nordea og ved utgangen av andre kvartal hadde den norske filialen en utlånsportefølje på 343,5 milliarder kroner. I løpet av andre kvartal har volumene økt med 0,9 prosent, og de siste 12 månedene har veksten vært 1,2 prosent.

    – Vi ser at utlånsveksten i privatmarkedet fortsatt er meget sterk, og at flere og flere nordmenn velger oss som hovedbank, sier Trond Mellingsæter, adm. direktør i Danske Bank Norge.

    Og det er privatmarkedet som drar lasset i Danske Banks norske virksomhet. I andre kvartal isolert var utlånsveksten til personkundene 2 prosent og de siste 12 månedene har utlån til privatkunder økt med hele 11 prosent. Utlånsvolumene til bedriftskundene er det verre med – de faller.

    Redusert i oljeservice

    Og med fallende utlånsvolumer i bedriftsmarkedet så henger Danske Bank etter konkurrentene dette kvartalet. Tidligere denne uken kunne Nordea melde om sterk vekst i utlån til bedrifter i Norge. I løpet av andre kvartal hadde Nordea fått 1.600 nye bedriftskunder i Norge og rapporterte en utlånsvekst på 2,3 prosent i kvartalet.

    I forrige uke kom Handelsbanken Norge med gladmelding om bedre veksttakter og kunne vise til en vekst i utlån til bedriftskundene på 1,5 prosent i andre kvartal.

    DNB viste også til gode veksttakter i bedriftsmarkedet og kunne skryte av en utlånsvekst på hele 2,7 prosent i andre kvartal. 

    – Vi har redusert eksponeringen vår mot olje- og oljerelatert virksomhet noe den siste tiden. Vi ser også at en del store kunder i bedriftsmarkedet finansierer seg i obligasjonsmarkedet, sier Mellingsæter. 

    Valuta tynget

    Mellingsæter forklarer også en del av nedgangen i volumene i bedriftsmarkedet med valutaeffekter.

    – Vi ser en bedring i både aktiviteten og veksten fra første kvartal til andre kvartal i bedriftsmarkedet, men siden en del større lån i dollar innen shipping og olje/offshore for konsernet ligger i Norge er vi noe påvirket av valutakurseffekter på dette, sier han. 

    Mellingsæter legger til at det er et mer positivt bilde for de små- og mellomstore bedriftene og han forventer også at utlånsvolumene i bedriftsmarkedsporteføljen vil ta seg opp igjen. 

    – Etter et ganske flatt 2020 ser vi tiltagende aktivitet og økt etterspørsel. Fremover har vi både en ambisjon og en forventning om økt vekst i bedriftsmarkedet, sier han. 

    «Floor-effekt» 

    I likhet med mange andre banker så påvirker det lave rentenivået topplinjen til Danske Bank. Netto renteinntekter var 150 millioner kroner lavere i andre kvartal sammenlignet med andre kvartal i fjor.

    Ifølge Mellingsæter er det en enkel forklaring på nedgangen.

    – I hele første halvår i fjor var Nibor på et svært lavt nivå, noe som påvirket rentemarginene i personmarkedet positivt, men så har Nibor kommet noe opp dette halvåret her.

    – Den andre forklaringen er at når rentene er svært lave, blir innskuddsmarginene reduserte. Dette kalles rent teknisk for en «floor-effekt». Vi går ikke under null i innskuddsrente, sier Mellingsæter.

    Kuttet kostnader

    I Norge har Danske Bank en avtale med Akademikerne på boliglån og andre banktjenester, noe som har bidratt med sterk vekst siden avtalen ble etablert tilbake i 2015. Akademikerne representerer 231.000 medlemmer gjennom 13 medlemsforeninger.

    Danske Banks Akademiker-kunder får nå en nominell boliglånsrente på 1,29 prosent, noe som må sies å være på et meget konkurransedyktig nivå.

    – Vi tror konkurransen på boliglån vil være tøff fremover, og vi må tilpasse oss det marginnivået som dannes i markedet. Vi må drive så effektivt som overhodet mulig og den seneste tiden har vi kuttet kostnadene, sier Mellingsæter.

    I løpet av første halvår er kostnadene blitt redusert med 10 prosent.

    – Det skyldes til dels at vi i likhet med mange andre har lavere aktivitet på reiser og samlinger og den type ting, men vi har også blitt færre mennesker og driver banken enda mer effektivt, sier Mellingsæter.

    Danske Bank Norge

     
    (Mill. kr) 2. kv./21 2. kv./20
    Netto renteinntekter 1.398 1.545
    Sum inntekter 1.814 1.962
    Tapsavsetninger 421 1.355
    Resultat før skatt 553 –388