<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sparebank får millionbot etter Krekar-transaksjoner

Sandnes Sparebank frøs ikke mulla Krekars klientkonto raskt nok i 2019. Nå får sparebanken én million kroner i forelegg fra Politiets sikkerhetstjeneste. 

    Publisert 15. nov. 2021 kl. 10.08
    Oppdatert 15. nov. 2021 klokken 16.21
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 278 ord
    FRØS IKKE KONTO RASKT NOK: Sandnes Sparebank frøs ikke mulla Krekars klientkonto raskt nok i 2019. Nå har sparebanken fått forelegg fra Politiets sikkerhetstjeneste. Foto: NTB Scanpix

    Sandnes Sparebank er ilagt et forelegg for uaktsomt brudd på finansielle sanksjoner på én million kroner, opplyses det i en børsmelding mandag.

    «Forholdet omhandler en klientkonto tilhørende et norsk advokatfirma, som er underlagt samme regelverk. Banken har tatt imot innskudd på omtalte klientkonto», heter det i meldingen.

    Ifølge VG kom pengeoverføringen til advokat Brynjar Melings advokatkontor og en klientkonto merket med «Najmuddin Faraj Ahmad», som er kjent som mulla Krekar, i mai 2019. 

    Dette skjedde like før Krekar ble dømt til 12 års fengsel i Italia og besto av innsamlede midler som skulle gå til betaling av Krekars italienske advokat, Vittoria Plati. Det kom fram i en sak NRK publiserte i mai, melder VG mandag ettermiddag. 

    Sandnes Sparebank skal ifølge meldingen umiddelbart ha tatt kontakt med Økokrim for videre veiledning.

    «Banken sørget umiddelbart for at det ikke var mulig å overføre eller ta penger ut av klientkontoen, eller på noen måte disponere pengene. Forelegget er ilagt fordi banken ikke teknisk frøs klientkontoen raskt nok», skriver banken.

    Ble anmeldt av Finanstilsynet

    – Jeg kan bekrefte at det er utstedt et forelegg til Sandnes Sparebank og at det er sendt til dem. Jeg vil ikke uttale meg ytterligere om saken siden banken ikke har tatt stilling til forelegget ennå, sier Haris Hrenovica, politiadvokat i PST til VG.

    Politiadvokaten opplyser til VG at det var Finanstilsynet som anmeldte forholdet.

    – Saken har deretter blitt vurdert av oss og oversendt Det nasjonale statsadvokatembetet. De beordret da forelegget, sier politiadvokaten.

    Sandnes Sparebank skal være uenig i forelegget, men styret har fortsatt ikke besluttet om de skal vedta eller om det er hensiktsmessig å få prøvd saken for retten. Fristen er satt til 19. november.

    ER UENIG I FORELEGGET: Adm. direktør Trine Stangeland. Foto: Iván Kverme