<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Banksjef tok millioner fra kunders konti

Banksjef Rune Hvidsten tok millioner fra bankens kunde til feilslått privat investeringsprosjekt med Henning Solberg. Så startet en dekkoperasjon med millionbelastning av banken og en annen kunde.

    Publisert 24. nov. 2021 kl. 19.31
    Oppdatert 11. feb. 2022 klokken 08.43
    Lesetid: 6 minutter
    Artikkellengde er 1429 ord
    FEILSLÅTT SATSING: Rune Hvidsten satset sammen med Henning Solberg på at en tomt på 50.000 mål skulle bli omregulert til hyttetomter. Det ble tatt penger fra kunders konti. Så feilet alt. Foto: Foto: Ivan Kverme

    Rune Hvidsten og Henning Solberg har i en årrekke hatt et betydelig samrøre med økonomiske transaksjoner seg i mellom, og med banken, og en rekke av bankens kunder.

    En rettssak er nå under oppseiling etter at Rune Hvidsten skal ha brukt kunders penger på å satse på et fullstendig feilslått privat investeringsprosjekt. 

    DekkNor-gründer Ramiz Safdar står mot banken. Safdar er mannen som har kjørt konkurssaker mot Henning Solberg. Nå er det rullet opp et sammensurium mellom Hvidsten og hans bankkunder.

    Skulle rydde opp – alt ble verre

    – Henning Solberg kom til meg med en tomt på 50 mål i Krødsherad kommune som var eiet av en bekjent av Henning. Tomten var uregulert, men vi håpet å få omregulert til hyttetomter. Det ville gitt en stor gevinst, og Rune Hvidsten ville være med på det, sier Ramiz Safdar til Finansavisen.

    – Henning skyldte da flere millioner kroner til Rune, og Rune hadde gjeld til meg for manglende oppgjør av biler. Gevinsten fra hyttene skulle ordne opp i alt dette. I stedet har alt blitt mye verre, sier Safdar.

    SKYLDER MILLIONER: Henning Solberg skylder banksjef Rune Hvidsten millioner, men gevinsten fra en hyttesatsing på Norefjell skulle ordne opp i alt. Foto: NTB

    Prosjektet ble gjort gjennom selskapet Mason Holding. Tomten var 1,5 mil i luftlinje syd for alpinbakkene på Norefjell.

    Men trioen tok feil. Tomten ble ikke omregulert til hyttetomter. Som skog var den uten mye verdi på kort sikt, og den 19. januar 2021 ble selskapet oppløst. 

    Men i prosessen gjorde Rune Hvidsten transaksjoner som ikke tålte dagens lys. Tirsdag kveld spurte Finansavisen banken om transaksjonene. Onsdag formiddag ble Hvidsten suspendert. 

    Banksjef ba kunde om lån

    Hytteprosjektet ble kapitalisert ved at Ramiz Safdar lånte inn 1,25 millioner kroner til selskapet Mason Holding. Formålet var ifølge låneavtalen «Erverv av fast eiendom, herunder til utvikling av et tomteområde...i Krødsherad kommune».

    Safdar skriver i stevningen at pengene var tilført ham fra banksjef, Rune Hvidsten.

    – Vi sto alle bak investeringen i hyttetomten. Rune fulgte meg opp hele tiden, sier Safdar.

    Den 28. mars skrev Ramiz Safdar e-post til Hvidstens advokat, Sølve Herdal: «Rune bekrefter at det kommer 1,5 mill. til din konto i morgen. Kan du da vennligst overføre dem»?

    Safdar forklarer i sitt søksmål mot banken at Hvidsten på sin side hadde spurt om et privat lån på 1,5 millioner kroner fra Leif Nilsen, sjef for Asker Treningssenter, som var kunde i banken. Nilsen skal ha stilt seg positiv til et privat lån.

    I prosesskrivet bekrefter sparebanken at overførselen til Safdar ble anvist av banksjef Rune Hvidsten.

    Ingen lånedokumenter

    Betalingen var imidlertid høyst spesiell. Banken hevder først i svar på søksmålsvarsel at pengene ble overført fra Asker Treningssenter til Safdar, som et låneforhold mellom disse partene.

    I et senere svar til tingretten har banken endret mening om betalingen, slik at transaksjonen var utbetaling av lån fra Askim & Spydeberg Sparebank til Safdar. Banken har imidlertid ingen lånedokumenter i saken, og innrømmer at dette avviker fra ordinær långivning.

    «Dette skyldtes et visst tidspress samt at lånet skulle etter planen innfris etter kort tid», skriver banken i sitt prosesskriv.

    TIL RETTSSAK: Ramiz Safdar har fått berammet rettssak mot Askim & Spydeberg Sparebank etter at banken har tatt 1,5 millioner fra kontoen hans for å dekke opp bankens egen interimkonto. Foto: steinar grini

    Tok 1,5 mill. fra kundekonto

    Belastningen av Asker Treningssenters høyrentekonto med 1,5 millioner kroner ble overført til Safdar via klientkonto hos advokat Sølve Herdal.

    Asker Treningssenter hadde imidlertid mange aksjonærer. Alt peker på at det var Rune Hvidsten som anviste betalingen.

    Pengeforsvinningen ble ikke oppdaget av Asker Treningssenter før mange måneder senere. Dermed var det full alarm. 

    Den 3. september måtte Hvidsten dekke inn mankoen på høyrentekontoen. 

    Ifølge søksmålet fra Safdar ble de 1,5 millionene tatt fra en intern konto i banken, opprettet samme dag som betalingen ble gjort, før beløpet ble tilbakeført til Asker Treningssenters høyrentekonto. 

    Dermed var det banken som plutselig manglet 1,5 millioner kroner.

    Advokat hinter om rot

    Leif Nilsen henviser til sin advokat Håkon Juell Hassel i Elden når Finansavisen tar kontakt med ham med spørsmål om pengeforsvinningen. Hassel svarer i en e-post:

    «Det er ingen kommentarer til spørsmål i relasjon til Askim og Spydeberg Sparebank».

    Deretter legger han til en kryptisk kommentar: 

    «Det legges til grunn at banken ser nærmere på de opplysningene som er fremkommet i artikkelen i Finansavisen sist lørdag» i det han viser til omtalen av hvordan Henning Solberg mottok 5 millioner kroner for å ordne lån på 15 millioner fra Askim & Spydeberg Sparebank til konkursrytter Magne Modalslis nå konkursrammede Bysenter Holding.

    Krevde Solberg for pengene

    Dagen etter overførselen fra internkontoen i banken, den 4. september, sendte Rune Hvidsten en tekstmelding til Henning Solberg, der han krevde Solberg for nettopp 1,5 millioner. Dette fremgår av stevningen.

    Ingenting tyder på at Henning Solberg kunne betale Hvidsten 1,5 millioner for å dekke inn mankoen på kontoen.

    Den som hadde fått pengene i utgangspunktet var Ramiz Safdar, men allerede den 8. mai lånte Ramiz Safdar ut 1,25 millioner av pengene til Mason Holding for tomtekjøpet på Norefjell der Rune Hvidsten var medeier.

    Tok fra Safdars konto

    Den 27. september gikk dermed banken inn på Safdars konto i Askim & Spydeberg Sparebank. Der var det ikke penger, men banken tok likevel 1,5 millioner for å dekke underbalansen på bankens egen interimskonto, slik at det oppsto tilsvarende overtrekk på Safdars konto. 

    Safdar hevder å ha vært helt ukjent med bankens inngripen på hans konto, og han etterlyser dokumentasjon fra banken.

    Banken selv omtaler dette som at Safdar hadde fått et «bevilget overtrekk». Styreleder Per Morten Ødegaard i Askim & Spydeberg Sparebank omtaler betalingen som et «bevilget overtrekk på MNOK 1,5 som etter å ha vært innom advokat Herdals klientkonto neste dag kom tilbake for å dekke bankens utbetaling».

    ENDRET MENING: Styreleder Per Morten Ødegaard i Askim & Spydeberg Sparebank har stått fast på at banken har gjort rett. Etter at Finansavisen stilte spørsmål, suspenderte han banksjefen. Foto: Eivind Yggeseth

    Overtrekket skulle utløpe 5. januar 2020. 

    Likevel gikk banken inn på en annen av Safdars konti i banken. Her ble 400.000 kroner overført for å dekke inn deler av det bevilgede overtrekket før Safdar hevder han ble presset til å dekke inn ytterligere 400.000.

    Banksjefen dekket rentene

    Men én ting er hovedstol. En annen ting er renter, for i bankverdenen er tid penger.

    Mellom 29. mars og 4. september er det nesten et halvt år. Det har manglet 1,5 millioner fra Asker Treningssenters høyrentekonto hele denne perioden, og følgelig er det heller ikke opptjent renter. Noen må dekke opp rentetapet hos Asker Treningssenter.

    «Renter til konto hos Asker Treningssenter ble inndekket av banksjef Rune Hvidsten», skriver Askim & Spydeberg Sparebank i sitt prosesskriv.

    Altså banksjefen har av egen lomme gått inn og dekket opp renter knyttet til et låneforhold banken opprinnelig mente var mellom to av bankens kunder, men der banken senere mener at det er banken som er kreditor. 

    Banken endret forklaring

    Fortsatt er ikke banken 100 prosent sikker på hvem som er kreditorer i låneforholdet.

    I prosesskriftet skriver banken: «Bankens hovedstandpunkt i saken er at lån innvilget i mars 2019 er gitt av banken, og dette er senere også bakgrunnen for at lånet nå er gitt på ordinær måte, og som et ordinært nedbetalingslån».

    Hvis banken mener at overførselen fra Asker Treningssenters høyrentekonto til Safdars klientkonto var et lån fra Askim Sparebank, må det bety at banken må være å anse som den som lånte pengene fra Asker Treningssenter.

    «Subsidiært er lån eventuelt gitt av noen andre innfridd fra bankens side, og de har overtatt kreditorposisjonen av den grunn», skriver banken.

    Banken forklarer videre at «Saksøker erkjenner at han er skyldig det opprinnelige beløpet på 1,5 millioner kroner, men mener dette er til en annen kreditor. Den kreditor han mener å være skyldig beløpet, har oppgitt at rett kreditor er banken. Det er derfor Askim & Spydeberg Sparebank som har kreditorposisjon i saken».

    Banken mener også at siden Rune Hvidsten har oppgitt at banken er kreditor, så er det dette som er korrekt.

    Finansavisen kontaktet banksjef Rune Hvidsten og viseadm. direktør Ole Andreas Kvilesjø tirsdag ettermiddag i anledning saken. Gjennom sin advokat Hans Kristian Skarpholt svarer Hvidsten at han ikke ønsker å kommentere saken. Askim & Spydeberg Sparebank har ikke svart.

    Ramiz Safdars sak mot Askim & Spydeberg Sparebank er berammet til 5. til 6. april 2022.