Jan Petter Sissener-fondet Canopus taper stort på kursoppgangen i Tesla

Jan Petter Sisseners aksjefond Canopus har tapt 94 millioner kroner på å shorte Tesla-aksjen.

HODEPINE: – Dette er min «by far» dårligste investering. Det har vært en veldig dyr lærepenge, sier Jan Petter Sissener om shortsatsingen i Tesla. foto: scanpix
Bil

– Dette er min «by far» dårligste investering. Det har vært en veldig dyr lærepenge, sier Jan Petter Sissener til Finansavisen.

Aksjeforvalteren har hatt for vane å snakke ned Tesla-aksjen i takt med sitt galopperende tap. Mandag dundret Tesla-aksjen opp ytterligere 20 prosent til 780 dollar før den steg videre til 887 dollar der selskapet var priset til 166 milliarder dollar. Onsdag falt aksjen tilbake til 734 dollar.

Det har medført at Canopus-fond er ned 4,5 prosent hittil i år - i stor grad som følge av Tesla-shorten.

Det er et bra selskap, og de har bra biler som utgjør en menighet. Det er det ingen tvil om. Men prisingen er hinsides
Jan Petter Sissener

Canopus har shortet Tesla helt tilbake fra 2015. De første årene svingte kursen rundt 200 dollar, men fra i fjor sommer skjøt aksjen kraftig fart, og har firedoblet kursen på et drøyt halvår.

Kan tape 0,5 prosent til

Fortsatt er Sissener short i Tesla selv om han har måttet redusere posisjonen ettersom kursen har steget.

– Antallet aksjer vi er short er redusert, men 2,5 prosent av fondet er fortsatt short. «Hedgene» mine var ikke satt opp for at aksjen skulle stige 300 prosent slik den har gjort de seneste månedene, sier Sissener.

– Maksimaltapet nå er imidlertid vesentlig mindre enn 2,5 prosent. Etter 825 dollar blir det ikke mer tap. Det utgjør en halv prosent til.

– Jeg tror fortsatt aksjen skal ned. Man kan kjøpe hele Oslo Børs minus statens aksjer for det samme som Tesla prises til. Så kan du velge hva du vil eie. Jeg vil heller eie DNB, Telenor og Equinor enn en bilprodusent som produserer 400.000 biler og taper penger, sier Sissener.

Vi sier at porteføljen har fått influensa. Det er en god betegnelse
Jan Petter Sissener

For en gangs skyld innrømmer Sissener at det er mulig å si noe positivt om selskapet.

– Det er et bra selskap, og de har bra biler som utgjør en menighet. Det er det ingen tvil om. Men prisingen er hinsides, sier han.

Har fått influensa

Ifølge Sisseners egne tall har Tesla-oppturen kostet ham 42 millioner kroner hittil i år, tilsvarende 1,57 prosent nedgang i fondet. Siden 2015 er totaltapet ifølge Sissener på 94 millioner kroner.

– Det er godt vi har noen investeringer som tjener penger, sier Sissener.

Han viser til fjorårets avkastning som utgjorde 13,1 prosent, hvilket var i tråd med det Sissener mener han hadde lovet.

– Da var vi tynget av Tesla og Golar LNG, som utgjorde de største tapene i fjor.

– Vi sier at porteføljen har fått influensa. Det er en god betegnelse, sier Sissener.

Han avviser at han er blitt kastet ut av Tesla-shorten eller at han har operert med stop-loss som har tvunget ham til å selge.

– Jeg har ikke hatt stop-loss, men jeg har hatt en mental stopp ved at jeg ikke ønsker å ha mer enn 3 prosent av fondet i denne shorten. Når kursen stiger blir man mer short. Det fungerer da som en slags stop loss.

jan petter sissener
tesla
canopus
breaking
Nyheter
Bil