VW saksøkes av amerikanske dieselkunder

Til tross for et forlik med amerikanske myndigheter saksøkes VW av flere kunder etter dieselskandalen.

RYDDER OPP: Her testes en VW Golf for utslipp etter at nye og korrekte systemer er installert i VWs dieselbiler. Foto: NTB scanpix
Bil

Etter å ha betalt 10 milliarder dollar eller 93 milliarder kroner for å kjøpe tilbake dieselbiler og gi erstatning til kundene, fortsetter VWs dieselmareritt i USA.

Rundt 350 av de 4.500 kundene som ikke godtok forliket saksøker nå den tyske bilprodusenten for å få en større erstatning.

UTSLIPPSJUKS: VW har fått gjennomgå både økonomisk og omdømmemessig etter at det i 2015 ble avslørt at de hadde jukset med CO2-utslippene på sine dieselbiler. Foto: NTB scanpix

Enda viktigere mener de at den bevisste manipulasjonen av utslippene gjør at VW bør idømmes såkalte punitive damages. Det betyr en erstatning til skadelidte i tillegg til den alminnelige økonomiske tapsberegning og skal tjene som en slags straff for tort overfor den som har forvoldt skaden.

Juryen avgjør

Hvor stort beløpet er blir eventuelt avgjort av en jury og historien viser at dette kan bli meget høyt, dersom selskapet har opptrådt bevisst.

– Erstatningen til de enkelte saksøkerne vil ikke bli spesielt store, men disse beløpene vil bli marginale sammenlignet hva straffebeløpet kan bli, sier jusprofessor Adam Zimmerman ved Loyola Law School til Automotive News.

Rettsaken startet i San Francisco, California mandag denne uken, hvor ti av de misfornøyde kundene er saksøkere, og vil gi presedens for resten av dem. Søksmålet og straffen risikerer å øke de totale kostnadene for VW fra de allerede 30 milliarder dollarene det har kostet å jukse med utslippene på 11 millioner biler.

Nyheter
Bil