Bråstopp i bilutleie

1.500 til 2.000 biler leies vanligvis ut på en hverdag på norske flyplasser. I dag er etterspørselen tilnærmet lik null

TRANGT OM PLASSEN: Det er nok av leiebiler å velge mellom på Gardermoen. Foto: NHO

Reiseliv er en av næringene som er hardest rammet av coronaviruset. Dette inkluderer også bilutleiebransjen, som nærmest over natten har mistet store deler at kundegrunnlaget.

─ En bråstopp i reiselivet treffer minst like hardt for leiebiler som for fly og hoteller. 1.500 til 2.000 biler leies vanligvis ut på en daglig forretningsdag på norske flyplasser. I dag er etterspørselen tilnærmet like null, sier næringspolitiske fagsjef i NHO reiseliv, Ole Michael Bjørndal.

Høyt kostnadsnivå

Ifølge Bjørndal har bilutleieselskapene flere milliarder kroner bundet opp i biler som nå står parkert rundt omkring i landet.

─ Innkjøpene er blitt gjort på basis av en forventet etterspørsel som nå er helt borte. Regjeringen må nå komme med tiltak for hele reiselivsnæringen.

Bilutleiebransjen i Norge har på grunn av høye avgifter et betydelig høyere kostnadsnivå enn de øvrige landene i Europa.

─ Det høye kostnadsnivået på biler gjør bilutleiebransjen meget kapitalintensiv, og dermed også veldig følsom selv for mindre markedsendringer. Bilutleievirksomheten blir i dette tilfellet like mye berørt i distriktene som de store byene da flere av de mindre flyplassen og havnene var de som ble stengt først. Bilutleiebransjen trenger hjelp nå, sier Jørn Skjeldrum, direktør i Hertz bilutleie.

Onsdag hadde Hertz 12 utleide biler på Gardermoen der de vanligvis leier ut 200 biler på en normal dag.

Vil endre momsreglene

I motsetning til store deler av reiseliv og transport må bilutleiebransjen belaste sine kunder 25 prosent merverdiavgift og dette uten å ha fullt fradrag ved kjøp. For å unngå konkurser og nedleggelser ber bilutleiebransjen nå regjeringen gi et midlertidig fritak for tilbakeføring av merverdiavgift. Det vil ifølge Ole Michael Bjørndal gi bilutleiebransjen mulighet til å redusere bilparken i markedet til et nivå tilpasset til en betydelig redusert etterspørsel.

─ For et kjøretøy som har vært i leie i 12 måneder må man tilbakebetale 60 prosent av den fradragsførte merverdiavgiften, mens man må tilbakebetale 50 prosent for et kjøretøy som har vært i leie i 18 måneder, sier Bjørndal.