STYGGE UTSIKTER: En 2021-modell Ford Mustang Mach-E. Foto: NTB Scanpix

Fare for Ford-mislighold

Den amerikanske bilprodusenten vraker både inntjeningsprognosene og utbyttet. Markedet priser inn en 45 prosent sjanse for mislighold.

Tidligere i denne uken stengte USAs tre største bilprodusenter sine fabrikker, og på torsdag meldte Ford om nye krisegrep. Selskapet bak den legendariske Mustang-modellen har allerede økt kontantbeholdningen med 15,4 milliarder dollar, ved å trekke på to kredittlinjer. I tillegg skal utbyttet vrakes.

Tanken, ifølge en pressemelding, er å «opprettholde strategisk fleksibilitet...og posisjonere Ford til å skille seg ut fra konkurrentene, når verdensøkonomien går ut av den gjeldende perioden med akutt usikkerhet».

Ingen prognoser i år

Fords ledelse trakk dessuten tilbake bunnlinjeprognosene som ble fremlagt den 4. februar. De tidligere spådommene tok ikke hensyn til noen negativ coronaeffekt, men skuffet likevel investorene.

Konsernet anslo tidlig i forrige måned at årets resultat før renter og skatt (EBIT) ville bli på 5,6-6,6 milliarder dollar. Til sammenligning var tallene for 2019 og 2018 henholdsvis 6,4 og 7,0 milliarder dollar.

Fords aksjekurs svekket seg med over ni prosent, da prognosene ble fremlagt, og har siden stupt ytterligere 46 prosent.

I tillegg priser rentemarkedet nå inn en 45 prosent sjanse for at konsernet misligholder sin gjeld.

Bilsalget kollapser

Bilmarkedet var allerede svakt, før virusutbruddet begynte, og nå er det i fritt fall.

I forrige måned sank salget i Kina med hele 79 prosent fra februar 2019, til bare 310.000 biler.

Royal Bank of Canada regner dessuten med at det i år blir solgt 20 prosent færre biler i det nest største markedet, USA. I alt ventes den globale produksjonen å svekkes med opptil 16 prosent.

For øvrig har også andre bilaksjer fått juling på børsen. General Motors er ned med 54 prosent, mens BMW og Volkswagen har tapt henholdsvis 50 og 40 prosent.