<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tapte 1,5 milliarder på bare tre måneder

Samtidig melder luksusbilprodusenten om sterkt ordrebilde for SUV-modellen DBX, og at leveransene starter til sommeren.

Publisert 13. mai 2020
Oppdatert 13. mai 2020
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 392 ord
I RUTE: Aston Martin opplyser at selskapet er i rute for å kunne levere sin nye SUV-modell, DBX, til sommeren. Til nå har selskapet fått bestillinger for bilen som strekker seg inn i 2021. Foto: Aston Martin

Aston Martin tapte 118,9 millioner pund før skatt i første kvartal i år. Det tilsvarer nær 1,5 milliarder kroner etter dagens vekslingskurs. Til sammenligning gikk Aston Martin med et underskudd før skatt på 17,3 millioner pund i første kvartal 2019.

Det totale salgsvolumet ble nesten halvert, fra 1.057 biler i første kvartal i fjor til 578 biler i første kvartal i år.

Inntektene sank dermed også, med 60 prosent til 78,6 millioner pund, viser luksusbilprodusentens kvartalsregnskap.

Selskapet opplyser at covid-19-pandemien har hatt vesentlig effekt på driften, med økt usikkerhet og risiko knyttet til de finansielle resultatene. Virusutbruddet har imidlertid også hjulpet selskapet med å redusere lagerbeholdningen hos sine forhandlere, i retning av en «luksusnorm», i henhold til selskapets nye strategi.

Prioriterer lagerkutt

Arbeidende styreleder i Aston Martin Lagonda Global Holdings, Lawrence Stroll, er trygg på selskapets nye planer som skal drive etterspørselen og bygge opp merkevaren, og sier i førstekvartalsrapporten at hans første prioritet er å rebalansere forholdet mellom tilbud og etterspørsel og å redusere forhandlernes bilbeholdninger.

Bare i løpet av første kvartal ble den samlede lagerbeholdningen hos forhandlerne redusert med 428 enheter.

Det er mer enn dobbelt så mange som i hele 2019, påpeker Stroll.

Stroll, som eier det kanadiske Formel 1-laget Racing Point, leder et konsortium som kom inn som storeier med 25 prosent i Aston Martin tidligere i år i forbindelse med en kapitalforhøyelse på 536 millioner pund.

Sterkt ordrebilde for SUV-nyhet

Han sier videre at den nye Aston Martin-modellen DBX er i rute for levering til sommeren, etter at fabrikken i walisiske St. Athan  gjenåpnet i forrige uke etter å ha vært stengt siden 25. mars, og melder om sterkt ordrebilde for den nye bilen.

DBX blir selskapets første SUV. Prisen på 158.000 pund før avgifter betyr at prislappen nærmer seg 3 millioner kroner her i Norge.

Ordreboken for DBX er stadig økende, og tilsier nå leveranser inn i 2021, ifølge selskapet.

Videre sier adm. direktør Andy Palmer at ordrebildet også er sterkt for nylig lanserte Vantage Roadster.

Guiding droppet

Som følge av nåværende situasjon med coronavirusutbruddet, mener Aston Martin det ikke er mulig å gi noen klare hint om hvordan 2020 blir.

Selskapet har derfor trukket sin tidligere guiding for året.

På London-børsen er Aston Martin-aksjen ned drøyt 7 prosent i 12-tiden onsdag.

Hittil i år er aksjen ned nær 80 prosent.