Tesla Model Y blir 100.000 kroner dyrere

Kutter den billigste modellen og senker prisen på toppmodellen med 30.000 kroner.

DYRERE: Tesla kutter ut den billigste versjonen av Model Y. Det gjør bilen 100.000 kroner dyrere, selv etter et priskutt på i underkant av 30.000 kroner fra originalpris. Foto: NTB Scanpix
Bil

Bare fire måneder etter at de første eksemplarene av Tesla Model Y har blitt levert til kundene, dumper Musk prisen med 3.000 dollar, eller liker over 28.000 kroner.  

Gründer Elon Musk sa søndag at selskapet kutter den billigste varianten av Model Y, som skulle ha en rekkevidde på rundt 400 kilometer. Teslasjefen skriver at dette er «uakseptabelt lavt» i en Twitter-melding.

Den billigste Model Y starter nå på 49.990 dollar, eller 470.000 kroner, mot 367.000 kroner for modellen som har blitt kuttet ut av produksjonslinjen.

Lugger i salget

Vicki Bryan, adm. direktør i investeringsfirmaet Bond Angle, mener avgjørelsen som nå er tatt er et svakhetstegn fra Tesla. 

Ifølge estimater fra Bond Angle har Tesla mistet mer enn 50 prosent av etterspørselen for Model 3-bilene i andre kvartal, og har ennå ikke sett stor etterspørsel etter Model Y.

Tesla meldte at det har solgt over 90.000 biler i andre kvartal – langt over estimatene. Det er imidlertid vanskelig for investorene å se hvor salget er best, ettersom Tesla har slått sammen tallene for Model 3 og Model Y.

Det nye markedet i Kina virkelig har lagt sin elsk på Model 3, og det er dermed ikke vanskelig å trekke konklusjonen at Model 3 har dratt salgstallene opp, mens det fremdeles mangler noe på salget av Model Y.

I går stengte Tesla-aksjen ned 3,1 prosent og fra toppen intradag mandag har aksjen stupt hele 16,9 prosent. Giganten er imidlertid i skrivende stund opp 6,9 prosent i førhandelen på Wall Street.

Levering til Norge

Leveringene har allerede startet for fire måneder siden enkelte steder i verden. Her i Norge må vi imidlertid smøre oss med tålmodighet. 

Tilbake i februar sa Even Sandvold Roland, kommunikasjonssjef i Tesla Norge, at produksjonen starter tidlig i 2020 og levering tidlig 2021.  

Dette var imidlertid før coronakrisen slo inn, og vi må nok vente ut mot slutten av 2021, kanskje til og med så sent som tidlig 2022 før Model Y ruller på norske veier. 

Det er nemlig meningen at de europeiske utgavene skal produseres i Giga Berlin, mens den kinesiske utgaven skal settes sammen i Giga Shanghai.

Tesla venter fortsatt på den endelige godkjenningen for å starte bygging av fabrikken i Tyskland, men om alt går som de håper skal produksjonen av Model Y starte der en gang neste år.

tesla
tesla model y
Nyheter
Børs
Bil