Volvo klinker til og setter verdensrekord i tilbakekallelser

100.000 biler er tilbakekalt i Norge etter isolerte problemer med bremser i mars, setebelter i juni og mulighet for motorbrann i juli.

BRENNHETT: Adm. direktør Rita Kristin Broch må tilbakekalle biler etter at selskapet har identifisert en feil som skaper brann i motorrommet. Foto: Volvo Cars Norway
Bil

Volvo har siden mars tilbakekalt 3,2 millioner biler på verdensbasis. I tre runder har merket med flest nyregistreringer i 2019 måttet tilbakekalle biler på grunn av isolerte problemer med bremser, setebelter og problemer med overoppheting. Volvo varslet 17. juli at 370.000 biler nye biler kalles tilbake etter at det er oppdaget problemer med kjølesystemet.

«Volvos undersøkelser har påvist et problem med motorens kjølesystem i bilene som nå tilbakekalles. Våre analyser viser at dersom kjølesystemet får for mye luft, kan det forårsake for lite kjøling. Dette kan resultere i overoppheting, ødelagte motorkomponenter eller brann i motorrommet», skriver presseansvarlig Runa Vigdal-Hanssen i Volvo Cars Norway i en pressemelding.

Verdensrekord i tilbakekallelser

I juni satte Volvo verdensrekord i tilbakekalling av biler. I den måneden alene ble 2,1 millioner Volvo-biler tilbakekalt på verdensbasis, og 84.094 biler i Norge. Eierne av de respektive bilene får utbedret feilene gratis hos sin Volvo-forhandler. Tilbakekallelsen skyldtes at setevaierne i sikkerhetsselene kunne bli slitt og ikke autostramme seg.

– Volvo har alltid hatt sikkerhet som aller høyeste prioritet, og det brukes mye ressurser på å utvikle særdeles trygge og sikre biler. Volvo identifiserte nylig et problem med en vaier i setebeltet i bilens forseter på enkelte bilmodeller, sier adm. direktør Rita Kristin Broch i Volvo Norge.

TILBAKE TIL DEPOTET: Med 100.000 biler som skal utbedres i Norge, må selv adm. direktør få litt olje på skjorten og ta i et tak. Foto: Volvo Cars Norway

I mars ble 750.000 biler tilbakekalt, av disse var andelen hele 11.000 i Norge. Tilbakekallelsen var et resultat av at Volvo hadde identifisert en alvorlig feil i det automatiske bremsesystemet til bilen.

– Tilbakekallingen gjøres som et forebyggende tiltak. Volvo har ikke mottatt noen rapporteringer om ulykker eller personskader som følge av saken, og det er trygt å kjøre de aktuelle bilene, forteller Broch.

Bilene som er berørt, er S80, V70, XC70, S60, V60 og XC60. Bilene er produsert i perioden 2006 til 2019.

Selger så det griner

Volvo har hittil i år solgt 4.845 nye biler i Norge, noe som gir dem en fjerdeplass på statistikken til Opplysningsrådet for Veitrafikken. Den nye hybrid-SUV-en XC40 er modellen som gir størst drahjelp.

Selskapet hadde en topplinje på 5,1 milliarder kroner i 2019, og har hatt en samlet vekst i salgsinntekter på 268 prosent i løpet av ti år.

– Vår totale markedsandel er hittil i år på 7,3 prosent. Dette er en vekst på 12 prosent sammenlignet med fjoråret. Isolert i juli så langt, er vi markedsleder i det norske markedet og har oppnådd en markedsandel på 9,5 prosent, sier Broch. 

volvo
volvo xc40
rita kristin broch
volvo cars norway
Nyheter
Bil