Bjørn Maarud hopper inn i styret i Werksta, som eies av Cutters-eieren Procuritas

Fra 2013 til 2020 var Bjørn Maarud i makteliten innenfor bilbransjen, som konsernsjef i Bertel O. Steen. I januar gikk han av, men han tar nå steget tilbake til bransjen. 

TILBAKE: Tidligere konsernsjef Bjørn Maarud i Bertel O. Steen hopper inn i styret til bilskadekonsernset Werksta. Det gjør at det svenske PE-fondet Procuritas har fått Maarud inn i to styreverv på et halvt år. Foto: Håkon Sæbø
Bil

Bjørn Maarud har hatt en lang og innbringende karriere hos en av landets aller største bilkonsern. 

I februar takket han av som konsernsjef hos Bertel O. Steen, etter syv år som toppsjef og 18 år i bilbransjen. Med seg ut døren fikk han omtrent 85 millioner kroner fordelt på de syv årene, ifølge skattelistene.

«Jeg ser på styreverv og kanskje noe resultatledelse. Etter 18 år i bilbransjen er det greit med nye impulser og utfordringer,» sa Maarud til DN etter avgangen.

Og allerede måneden etter, i februar, hentet det svenske PE-fondet Procutitas Maarud til jobben som styreleder i frisørkjeden Cutters. 

Men Maarud klarte ikke å være borte fra bilbransjen i mer enn et halvt år, for nå returnerer han som styremedlem i det nordiske skadeverkstedkonsernet Werksta. 

Skal vokse i Norge

Werksta er en av Nordens største skadeverkstedskjeder, med en omsetning på 1,1 milliarder kroner i 2019. Konsernet har mer enn 60 verksteder i Sverige, Finland og Norge og har rundt 700 fagfolk på lønningslisten.

- Jeg har alltid brent for varemerker som ønsker oppnå den beste kundetilfredsheten i bransjen. Werksta er et spennende selskap med en sterk eier bak dets ambisjon om å bidra aktivt til omstruktureringen av en industri med gode vekstmuligheter, sier Maarud.

Styreleder Mikael Roos i Werksta har høye ambisjoner med Werksta i Norge, hvor planen skal være å vokse kraftig.

– Vi ser Norge som et viktig vekstmarked for Werksta, og det er avgjørende for oss å ha et medlem i styret som kan støtte oss i å utvikles til en enda sterkere aktør i skadeverkstedsbransjen, både i Norge og våre andre nordiske land, sier Roos.

Werksta ble kjøpt opp av Procuritas i 2015.

Tapte mot FNS

Men ikke alt har vært enkelt for Procuritas i år. I 2017 solgte Procuritas den danske produsenten av iskremutstyr, Gram Equipment, for omtrent 1 milliard kroner. Saken ble rullet opp etter at det ble avdekket regnskapsmanipulering hos Gram, og FSN gikk til sak for å få dekket tapene.

GÅR RETTENS VEI: Toppsjef Frode Strand-Nielsen i FSN Capital krever 87 millioner euro av Procuritas. Foto: Eivind Yggeseth

FSN fikk medhold av den internasjonale voldgiftsretten i København, og skulle i prinsippet ha mottatt 87 millioner euro, nærmere 1 milliard kroner, fra motparten. 

«Vi er sjokkert over måten Procuritas har reagert på dommen», sa FSN-partner Thomas Broe-Andersen i sommer.

For Procuritas viser til at selskapet som skal gjøre opp er Grams eierselskap, Green Magnum. Og dette selskapet er tomt for penger.

«Pengene finnes ikke der, så det finnes det ingen mulighet til,» sa partner Hans Wikse i Procuritas til Dagens Industri.

Broe-Andersen var også svært skeptisk til investorene i Procuritas-fondet som solgte Gram, hvor den statlige PE-forvalteren Argentum var blant de største aksjonærene.

«I en tid hvor sosial ansvarlighet dominerer har vi dessuten vært overrasket over den manglende interessen investorene bak Procuritas’ Fund IV har vist. De har ikke villet si det selvfølgelige, nemlig at de ikke vil beholde en finansiell gevinst som det nå er fastslått ved dom at er basert på svindel,» sa han.

FSN varsler nye runder i retten mot Procuritas.

werksta
bjørn maarud
procuritas
Nyheter
Børs
Bil