+ mer
GMC Hummer EV. Foto: General Motors

Arnold Schwarzeneggers favorittbil blir elektrisk og kan reserveres i oktober

Amerikanske Hummer får også en helt unik krabbemodus.

Publisert 15. sep. 2020 kl. 09.51
Oppdatert 15. sep. 2020 klokken 13.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 352 ord

1992, året da Amerikas mest maskuline bil offisielt ble lansert på markedet, nemlig den sivile versjonen av M998 Humvee. Bilen fikk raskt oppmerksomhet for dens pompøse fremtoning og i 1998 ble merkenavnet for alvor kjent da General Motors lanserte de kjente H1, H2 og H3-variantene. 

ORIGINAL: Hummer er stor og brautende. Foto: Bloomberg

Historien om hvordan Hummer kom på markedet er minst like spennende som selve bilen. Det var nemlig en meget kjent action-skuespiller fra Østerrike som virkelig pushet på for å få modellen ut på markedet. 

I 1990 spilte Arnold Schwarzenegger inn filmen «Kindergarten Cop» i Oregon, og under innspillingen så han en kolonne med Humvees passere settet. «Han gikk helt bananas når han så de», uttalte den daværende agenten hans, Lou Pitts, i biografien «Fantastic: The Life of Arnold Schwarzenegger». Schwarzenegger så dermed en god businessmulighet og kontaktet produsenten bak Humveen for at sivile kunne kjøpe den. To år senere var den på markedet. 

LIKER AMERIKANSKE BILER: Kreisel Electrics Hummer H1 og Arnold Schwarzenegger. Foto: Kreisel Electric

Hummer holdt koken helt til 2010 da den siste H3en rullet av samlebåndet i Shreveport, men nå, 10 år etter, har GM pustet nytt liv i den massive bilen og fått med en ny superstjerne på laget. 

30. januar i år slapp den amerikanske bilprodusenten en rekke små videosnutter som viste fronten på en Hummer i helt ny drakt, kalt «GMC Hummer EV», sammen med basketballstjernen LeBron James. 

Videosnuttene viste også at det vil komme to modeller av den nye elektriske Hummeren: en pickup og en SUV. 

GMC Hummer EV og basketballstjernen LeBron James. Foto: General Motors

Mandag bekreftet GM at Hummeren vil bli avduket 20. oktober, og at reservasjonslistene vil åpne samtidig. Leveringen av de første bilene vil begynne neste høst. Ryktene skal ha det til at bilen får 1.000 hestekrefter og at den gjør unna sprinten fra 0 til 100 på 3 sekunder. Det gjør kanskje savnet etter en brummende V8er noe mindre. 

GMC har også lagt ut en rykende fersk teaser som de kaller «krabbemodus» på sine hjemmesider. På videoen ser det ut til at bakhjulsstyringen har en funksjon som gjør at alle fire hjulene kan vris i samme retning og at bilen dermed kan kjøres sidelengs, akkurat som en krabbe.