<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Situasjonen var katastrofal, deretter avskyelig, men nå er det bare ille

Ifo har gjennomført en ny undersøkelse om forholdene i den tyske bilbransjen. Det er bedring å spore, men den generelle situasjonen er fortsatt krevende.

Publisert 30. sep. 2020 kl. 08.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 228 ord
DÅRLIG STILT: Tysk bilindustri mener situasjonen fortsatt er dyster. Her fra Porsche-fabrikken i Stuttgart.  Foto: Bloomberg

Tyske bilprodusenter mener situasjonen er hakket bedre enn i august, men at den generelle situasjonen fortsatt er dyster, ifølge funn fra Ifo-instituttets siste bedriftsundersøkelse. 

I september steg indikatoren til minus 19,0 poeng, opp fra minus 35,9 poeng i august. Bunnen i år ble foreløpig nådd i april, da indikatoren viste minus 87,0 poeng. 

«Situasjonen var katastrofal, deretter avskyelig, men nå er det bare ille», sier Ifo-eksperten Stefan Sauer. 

UTVIKLING: Grafen viser utviklingen i forretningsklimaet i den tyske bilindustrien. Foto: Ifo

Vil redusere arbeidsstyrken

Forretningsforventningene for de kommende månedene falt til 28,8 poeng, ned fra 36,1 poeng i august, og fra toppnivået på 41,6 i juli.

Selskapene i undersøkelsen forventer samtidig å redusere antall ansatte, med tilsvarende indikator på minus 38,6 poeng, mot minus 46,1 poeng i august. 

Et lysglimt er det å finne i eksportforventningene som stiger fra 31,1 til 32,2 poeng. Den positive trenden fortsetter også for produksjonsplanene og ordrebøkene har også forbedret seg. 

Blandet børsutvikling

Pilene har pekt oppover på børs for to av de tre største tyske bilprodusentene den siste måneden:

  • BMW har steget 4,01 prosent til 62,0 euro
  • Daimler har steget 6,55 prosent til 45,690 euro
  • Volkswagen AG er ned 1,25 prosent til 150,3 euro

Året sett under ett har den tyske bilbransjen klart seg langt bedre enn mange andre bransjer. BMW er ned 15,23 prosent, Daimler har svekket seg 7,45 og Volkswagen har falt mest med 13,25 prosent.