<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
ENORMT: SSC Tuatara har overtatt tronen som verdens raskeste serieproduserte bil. Foto: SSC

Slo ellevill fartsrekord og bikket 500 km/t

Amerikanske SSC Tuatara har overtatt tronen som verdens raskeste serieproduserte bil.

Publisert 20. okt. 2020 kl. 13.45
Oppdatert 4. nov. 2020 klokken 13.04
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 460 ord

508,73 kilometer i timen. Det er den nye fartsrekorden for en serieprodusert bil på offentlig vei. SSC Tuatara heter den amerikanske superbilen som stod for bragden, og bak rattet satt den internasjonale racingsjåføren Oliver Webb. Rekorden ble satt 10. oktober utenfor Las Vegas langs en 11 kilometer lang strekke i ørkenen, melder SSC på deres hjemmesider

MONSTER: SSC Tuatara har 1.750 hesekrefter og kan skilte med rekordtittel. Foto: SSC

Tuatara, som har hele 1.750 hestekrefter, tok også to andre rekorder, nemlig raskeste mile (ca. 1,6 kilometer) med en snittfart på 503,92 km/t og raskeste kilometer med en snittfart på 517,16 km/t. 

De tre rekordene ble satt på offentlig vei, bilen er serieprodusert, den kjørte i begge retninger og innenfor et tidsintervall på en time, som er kriteriene for å bli verdens raskeste serieproduserte bil. 

På det første forsøket oppnådde Tuatara en fart på 484,58 km/t, og på veien tilbake nådde den smått utrolige 532,93 km/t. Rekorden blir dermed snittfarten av de to forsøkene. 

Amerikanerne knuser dermed svenske Koenigsegg Agera, som var den forrige rekordholderen med en toppfart på 447 kmt/t. Bugattis Chiron har klart 490 km/t, men rekorden ble ikke godkjent ettersom den kun kjørte èn vei. 

PRESTASJON: Føreren av bilen, Oliver Webb, med rekordskiltet og grunnleggeren av SSC, Jerod Shelby, til venstre. Foto: SSC

Offisielle kontrollører iakttok kjøringen for å godkjenne rekorden og det ble benyttet 15 ulike målere for å gi forsøket tommel opp. 

«Det er ti år siden vi hadde rekorden med vår første bil, Ultimate Aero, og Tuatara er lang foran den. Rekorden kommer til å bli tøff å slå», uttaler grunnleggeren av SSC, Jerod Shelby i en pressemelding. 

«Det var definitivt mer å hente. Med bedre forutsetninger kunne jeg garantert ha kjørt raskere. Da jeg bikket 331 mph økte farten med nærmere 20 mph de siste fem sekundene. Kryssvind forhindret oss i å pushe bilen til sitt ytterste», uttaler sjåføren Oliver Webb. 

SSC opplyser at de har produsert 100 Tuataras og selskapet tilbyr også racingversjoner av råskinnet. 

Heftige diskusjoner

Rekorden har i ettertid blitt heftig diskutert og flere eksperter og kommentatorer har sådd tvil om videoen SSC publiserte for å dokumentere rekorden faktisk er ekte. 

Det førte til at Jerod Shelby måtte rykke ut og bekreftet at «det har vært en mix-up fra de som har klippet filmen», som har medført at det er forskjell i GPS-estimatene og den faktiske farten som er synlig i videoen. 

«Det perfekte synet jeg hadde på denne rekorden er nå borte og jeg innser at den alltid vil ha en hake ved seg», legger han til. 

SSC-sjefen bekrefter at selskapet skal kjøre en ny runde i nær fremtid med enda flere måleinstrumenter for å gjøre rekorden plettfri. 

STREKKE: Rekorden ble satt på en 11 kilometer lang strekke utenfor Las Vegas. <strong>Foto: SSC</strong> (1 / 3)
STREKKE: Rekorden ble satt på en 11 kilometer lang strekke utenfor Las Vegas. Foto: SSC