Bilselskaper verden over må stenge ned produksjon på grunn av mangel på halvledere – produsentene lover prioritering

Volkswagen, Ford, Subaru, Toyota, Nissan og Fiat er noen av de mange bilprodusentene som blir hindret av mangel av halvledere. Nå lover taiwanske halvlederprodusenter prioritering.

HINDER: Volkswagen er blant mange store bilprodusenter som må stenge ned deler av produksjonen på grunn av mangel på halvledere. Her fra Volkswagens fabrikk i Wolfsburg, Tyskland. Foto: Bloomberg
Bil

Bilprodusenter over hele verden må stenge ned deler av produksjonslinjene på grunn av en mangel på leveransen av halvledere, melder Reuters.

Enkelte av problemene skal til dels skyldes amerikanske sanksjoner mot Kina.

Ifølge Reuters er Volkswagen, Ford Motor Co, Subaru Corp, Toyota Motor Corp, Nissan Motor Co Ltd og Fiat Chrysler noen av selskapene som har blitt rammet av mangelen.

Vil prioritere bilprodusenter

Taiwans økonomiminister Wang Mei-hua møtte ifølge Reuters nylig fire av landets halvlederprodusenter, derav Taiwan Semiconductor Manufacturing, United Microelectronics, Powerchip Semiconductor Manufacturing og Vanguard International Semiconductor. 

Selskapene skal ha blitt enige om å forsøke å prioritere halvledere til bruk i bilproduksjon, til tross for at de samtidig prøver å nå etterspørselen til elektronikkmarkedet. Dette skal løses ved å øke den totale kapasiteten, hvis mulig.

Flere av selskapene som produserer halvledere skal ha problemer med å møte den enorme etterspørselen som har oppstått i etterkant av en kraftig oppgang i salget av elektronikk under coronakrisen.

Alle de fire selskapene uttalte ifølge Wang at kapasiteten er sprengt og at etterspørselen er større enn hva produsentene klarer å levere.

Ifølge Wang har selskapene sagt at de advarte bilprodusentene på våren 2020 mot å kutte i etterspørselen samtidig som at elektronikkmarkedet økte sine ordre.