Folkekjært svensk merke kjøper ut kinesere: – Vi tar full kontroll

Volvo Cars sikrer seg morselskapet Geely Holdings eierandel i selskapets felles kontrollerte virksomheter i Kina.

FORNØYD: Adm. direktør i Volvo Cars, Håkan Samuelsson, tar tilbake eierskap fra kineserne.  Foto: Bloomberg
Bil

Volvos bildivisjon, Volvo Cars, har inngått en avtale med sitt kinesiske morselskap, Geely Holdings, om å kjøpe Geelys eierandel i selskapets felles kontrollerte virksomheter i Kina, ifølge en melding fra Volvo

Mer spesifikt kjøper bilprodusenten de resterende 50 prosentene av aksjene i Daqing Volvo Car Manufacturing og Shanghai Volvo Car Research and Development. Kjøpet styrker tilstedeværelsen i merkets største marked, og vil maksimere eksponeringen mot et av de raskest voksende bilregionene globalt, ifølge meldingen. 

Selv om de to joint venture-selskapene allerede er fullt ut inkludert i Volvo Car Groups regnskap, vil Volvo Cars andel av nettoinntektene og egenkapital øke etter transaksjonen.

Volvo Car Group

  • Volvo Cars ble grunnlagt i Göteborg i 1927.
  • Adm. direktør er Håkan Samuelsson. 
  • Solgte 661.713 biler i 2020 i cirka 100 land. 
  • Ble kjøpt opp av kinesiske Zhejiang Geely Holding i 2010. 
  • Har rundt 40.000 fulltidsansatte.

Sterk vekst i Kina

Volvo Cars har vokst betydelig raskere enn det gjennomsnittlige markedet i Kina de siste årene, og vil fortsette å investere i landet for å opprettholde den sterke veksttrenden. Etter transaksjonene vil Volvo Cars ha fullt eierskap i produksjonsanleggene i Chengdu og Daqing, samt det nasjonale salgsselskapet i Kina og forskningsanlegget i Shanghai.

– Med denne avtalen vil Volvo Cars bli den første store ikke-kinesiske bilprodusenten med full kontroll over sin kinesiske virksomhet, sier Håkan Samuelsson, adm. direktør i Volvo Cars, i meldingen. 

Transaksjonene, som nå venter på godkjennelse fra myndighetene, vil bli fullført i to trinn, fra og med 2022 når joint venture-kravet for bilproduksjon i Kina oppheves. De forventes å være formelt gjennomført i 2023.