GM saksøker Ford

General Motor vil hindre Ford i kalle deres selvkjøringsmodus for «BlueCruise».

Publisert 24. juli 2021 kl. 16.09
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 276 ord
IKKE ET CRUISE: Ford blir saksøkt på grunn av førerassistentsystemet de har kalt «BlueCruise». Foto: Bloomberg

Sammen med datterselskapet sitt Cruise, som jobber med å lage selvkjørende biler, har General Motors anlagt et søksmål mot sine amerikanske konkurrenter. Målet er å hindre Ford fra å bruke navnet «BlueCruise» i markedsføringen av deres autopilotprogram, skriver Reuters. 

I en pressmelding sendt ut lørdag morgen norsk tid, hevder GM at Fords bruk av BlueCruise-navnet er i strid med GMs eget Super Cruise-varemerke samt Cruises varemerke.

Lange diskusjoner 

– Mens GM hadde håpet å løse varemerkekrenkelsessaken med Ford i minnelighet, sto vi uten annet valg enn å forsvare våre merkevarer kraftig og beskytte den posisjonen våre produkter og teknologi har fortjent etter flere år i markedet, sier GM i uttalelsen. 

Ifølge GM har de to bilkjempene holdt langvarige diskusjoner om saken, men ikke klart å komme til noen enighet. 

– Ford visste hva den gjorde. Fords beslutning om å rebrande med å bruke et kjernemerke som brukes av GM og Cruise, vil uunngåelig føre til forvirring, sier GM i søksmålet.

– Useriøst

Ford på sin side hever søksmålet som er blitt anlagt ved en føderal domstol i California, for både «merittløst og useriøst».

– Førere i flere tiår har forstått hva cruise control er, hver bilprodusent tilbyr det, og «cruise» er vanlig kallenavn for evnen. Derfor ble «BlueCruise» valgt som navnet på Blue Oval's neste evolusjon av Fords Intelligent Adaptive Cruise Control, sier Ford i en uttalelse. 

GM kunngjorde i 2012 at de ville starte å bruke navnet «Super Cruise» på sine såkalte Advanced Driver Assistance Systems, og har markedsført teknologien med det navnet siden 2017, skriver Reuters. Ford på sin side annonserte i april i år at de vil bruke navnet «BlueCruise» til sine førerassistentsystemer.